Fitness recept – Proteinsko-energetske pločice
28/09/2018
Mainstream pristupi za postizanje forme 75% populacije će učiniti gojaznima i frustriranima a ostalih 25% pretreniranim i izglednjelim
30/09/2018
Show all

Kako ostati motiviran?

Svatko tko je nekad pokušao ili odlučio unaprijediti svoj izgled i zdravlje treningom u teretani ili nekom drugom vrstom tjelovježbe čuo je kako je motivacija glavni razlog da bi sve to bilo moguće.
Postoje dva tipa ljudi, oni koji pokušaju i oni koji odluče. Oni koji se nadaju i oni koji će naprave sve što je moguće da bude tako.
Da bi imali motivaciju a i zadržali je trebamo vjerovati da je naš cilj dostižan a za to trebamo postavljati realne ciljeve.
Nije realno ako želiš dobiti 5 kg mišićne mase u mjesec dana, niti je realno ako želiš izgubiti 10 kg u jedan ili dva mjeseca. To neće ići, barem ne na zdrav način da izgubiš minimalno mišićne mase a što je više moguće masnog tkiva. Bilo da je riječ o izgradnji mišićne mase ili gubitku masnog tkiva, postoji ograničenje u jedinici vremena za to. Naša veća želja za time neće nam omogućiti brži gubitak sala, niti će višak slobodnog vremena da se bavimo time omogućiti brži gubitak sala niti će financijska mogućnost za ulaganje u hranu i suplemente omogućiti brži dobitak mišine mase. Isto tako, motivacija se ne može kupiti novcem, treba je pronaći, trenirati je, treba je samo primjetiti oko sebe jer u svakoj životnoj situaciji može se pronaći jaka motivacija. No, danas živimo u filmovima, u mašti, oslanjamo se na druge, previše se oslanjamo na roditelje, volimo kad nas se žali i ne želimo reći „nemoj me žaliti, pusti me, sam ću..“,
odrasli smo kad nam tako odgovara, a kad nam više odgovara da smo djeca, onda smo djeca, ne shvaćamo život ozbiljno.. ne mislim sad da se treba shvaćati preozbiljno u smislu da se previše brineš oko svih živih situacija na koje ne možeš utjecati.
Ali zašto idemo u 8 na posao, zato jer je dobro raditi i trebamo raditi, jer želimo raditi jer ako ne budemo dolazili na posao dobit ćemo otkaz ali o tome ne brinemo jer želimo raditi, radimo jer smo odgovorni ili bi trebali biti.
Pa tako bi trebalo biti i u ostalim životnim situacijama.
Nažalost, nekad je drugačije. Na posao idemo jer moramo, da ne bi dobili otkaz i jer moramo platti sve financijske obaveze i sl.
Često su motivacija ljudi, normalno je i prirodno da se nekome pohvalimo za svoje uspjehe, da netko vidi koliko se trudimo ali početak i temelj treba bit zbog sebe jer dok god si živ uvijek ćeš imati sebe i gdje god bio uvijek ćeš imati sebe, pa nije realno da npr treniraš jako dok je trener s tobom u teretani, a kad trenera nema, ti nemaš motivacije.

Danas je problem što se sve želi na brzinu, po mogućnosti danas ili jučer..
Sjetite se samo lijepih trenutaka u životu, da li ste kad poželjeli da ste mogli usporiti vrijeme, da potraje barem još malo, da uživate.. tako je i u fitnessu, ne čeka vas apsolutno ništa tamo iz ugla kad se domognete tijela ili izgleda iz snova.
Možete jedino postati depresivni kad shvatite da ne možete zauvijek zadržati taj cilj (površni, izgled)
Ali put koji vodi do toga će vas obogatiti, naučit ćete puno o sebi, tko ste i što tražite u životu, naučit ćete pomicati granice svojih fizičkih ali i mentalnih mogućnosti.
Imao sam puno ciljeva i želja, neke od njih nikad nisam ostvario.
Zašto sam odustao i nisam ih ostvario? Jesam li uopće odustao?
Od mnogih ciljeva nisam odustao već sam kroz putovanje shvatio da to zapravo nisu moja želja i moj cilj, možda je želja bila površna i nije ono što sam zapravo želio, već je bilo zbog utjecaja drugih ili okoline.
Nemojte čekati da znanost izmisli magični napitak ili pilule koje će omogućiti da bez truda izgledate dobro.
Sa procesom transformacije se započinje od nule i potrebno je uložiti puno truda da bi ostvarili dobre rezultate.
Dobri rezultati se mogu ostvariti, no da bi u to vjerovali, potrebno ih je vidjeti na sebi. A da bi ih vidjeli na sebi potrebno je trenirati i pravilno se hraniti.

Tomislav Gustin