San i uspjeh – Stjecanje misicavije tjelesne grade
29/07/2015
10 gresaka koje pocetnici cine
29/07/2015
Show all

Upravljanje vremenom za fitness sportase

Vremenski management za vježbače

„Danas popodne idem trenirati!“

Tako sam si zamislio ujutro pri ustajanju. Ali što se dešava s tom namjerom tokom jednog stresnog dana? Što se dešava s idejom dva do tri puta tjedno trenirati da bi se skinulo salo i modeliralo tijelo? Odjednom dolazi situacija da vrijeme postaje roba koje nema dovoljno. Kada naš posao zahtjeva prekovremeni rad, kad se moraju nakon posla još i kupovine obavljati ili nove nepredviđene obaveze, tada je javlja onaj glasić: „Ti si danas toliko sređen da je bolje da legneš na kauč i pogledaš neki dobar filmčić.“ Trener za motivaciju i fitnes ekspert Steve Kroeger pokazuje kako možeš s jednostavnim trikovima odmah imati više vremena, tako da ne moraš propuštati svoje treninge i time onda možeš lakše ostvariti svoje fitnes ciljeve.

Pa mi nemamo vremena

Svatko tu i tamo kaže: „Nemam vremena“. Što mi zapravo pod tim želimo reći? Što je uopće to vrijeme? „Vrijeme je to što čovjek na satu može pročitati“, rekao je Albert Einstein. Prema tome onda svaki čovjek ima 24 sata dnevno na raspolaganju bez obzira dali je profesionalni sportaš, poduzetnik ili majka s dvoje djece. Objektivno gledajući svi smo mi izloženi istim ograničavajućim okolnostima što se vremena tiče. Ipak neki bi rado da dan traje više od 24 sata dok drugi dobro izlaze na kraj s raspoloživim vremenom. Zašto je to tako?

 

Svaki čovjek ima jedan subjektivni osjećaj za vrijeme. Dali imaš volju za jedan mali eksperiment? Uzmi sat u ruke pogledaj točno koliko je sati i zatvori oči i otvori ih tek kad budeš imao osjećaj da je prošlo dvije minute. Kada radim taj eksperiment s grupom na mojim seminarima onda svi sudionici otvaraju oči u različitim vremenima. Za svakoga prolaze te dvije minute različitom brzinom.Osjećaj da nemamo vremena dolazi kada ne stignemo obaviti stvari koje su za nas važne. Pronađi samopromatranjem u koji tip vremenskog upravljanja pripadaš i odredi tvoje „žderače vremena“ kako bih ih mogao isključiti.

Odrediti žderače vremena i isključiti ih

Što su to žderači vremena? Žderači vremena su zadaci kojima ti posvećuješ suviše vremena i koji te zbog toga koče u ostvarivanju tvojih fitnes ciljeve ili bilo kojih drugih poslovnih ili privatnih ciljeva. Ima stvari koje mi svi moramo svakodnevno rješavati. A ima i stvari koje mi možemo brže i efikasnije sređivati, koje možemo na druge prebaciti i one koje možemo jednostavno izbaciti iz svakodnevnice na taj način da kažemo „NE“. Kada ti tvoje žderače vremena poznaješ onda možeš ciljano delovati protiv njih i na taj način dobiti više vremena za stvari koje su tebi važne i koje stvarno želiš uraditi. Pri tome se javljaju neka pitanja kao što su: „Što mi to u svakodnevnici proždire najviše vremena?“ i „Što ja mogu odmah protiv toga poduzeti?“.

 

Koji si ti tip upravljača vremenom?

  1. Perfekcionist

Ti si odgovoran i težiš da svoje vrijeme do u detalje isplaniraš. U 10 posto svojega vremena uspijevaš srediti 90 posto svojih obaveza a u preostalih 90 posto vremena sređuješ preostalih 10 posto zadataka.

Savjet:

Koncentriraj se više na rezultate a manje na planiranje i sprovođenje svojih planova. Odredi si uvijek jedan jako kratki vremenski limit za obavljanje zadataka tako da ne možeš upasti u preširoko detaljiziranje i perfekcionizam koji ti onda ždere vrijeme.

  1. Pouzdani

Ti si jedan pouzdani član tima. Ti si uvijek zapisuješ stvari koje trebaš obaviti da ih ne bi slučajno zaboravio uzeti na obradu. Tvoj najveći žderač vremena je: „DA“ izjava za svaki novi zadatak, koji onda preuzimaš iako si već pun s obavezama.

Savjet:

Planiraj si slobodne periode između zadataka. Uči kazati „NE“ pogotovo u situacijama kada imaš već dovoljno zadataka u datom periodu.

  1. Kreativac

Ti si popuno suprotan od perfekcioniste. Ti si neorganiziran, dolaziš često prekasno i zaboravljaš stvari obavljati. Ti možeš međutim jako dobro druge ljude motivirati i oduševiti s tvojim idejama. Tvoj najveći žderač vremena su tvoji mnogobrojni započeti radovi koje nisi dovršio.

Savjet:

Dovrši svoje započete radove prije negoli ponovno započinješ s novim stvarima. Nauči postavljati prioritete i raditi prvo na stvarima koje su stvarno važne. Pored toga tokom dana prvo sredi one neugodne stvari i tek onda kreći na ostale.

  1. Odlučan

S punom motivacijom donosiš odluke da bi postigao brže rezultate. Ti se ne kolebaš mnogo ali i očekuješ od svoje okoline direktne odgovore i rješenja. Zbog tvoje brzine često pada kvaliteta učinjenog.

Savjet:

Uzmi si više vremena za obradu zadataka. Budi s drugima strpljviji i ne očekuj od njih ono što od sebe očekuješ. Misli na to da više vremena za oporavak donosi više lakoće u rad i život.

Primjeri žderača vremena i šta mogu odmah učiniti protiv njih

Žderač vremena: dugački put do posla ili treninga

Protumjera: ja pretvaram vlak, autobus, moj bicikl ili auto u salu za slušanje ili čitanje i koristim dugačko vrijeme putovanja za slušanje ili čitanje. Na primjer muzika, audio seminari, učenje jezika ili čitanje knjiga koje i inače hoću pročitati

Žderač vremena: kućni poslovi

Protumjera: Pravilo 30 sekundi. Odrađujem svaki kućni posao odmah ako traje do 30 sekundi. Uzimam pri svakom kućnom poslu jednu stvar samo jednom u ruke

Žderač vremena: predugi treninzi

Protumjera: Poboljšavam i skraćujem svoj plan treninga zajedno s trenerom kako bih ostvario efikasniji trening

Misli na to da ima mnogo teorija o upravljanju s vremenom ali nije dovoljno samo upoznati se s njima. Odlučujuće je da stvari koje smo naučili ili saznali primijeniti u svakodnevnoj praksi. Ako ti odmah želiš imati više vremena, onda odredi odmah sada svog najvećeg žderača vremena i isključi ga odgovarajućom mjerom. Zatim sutra učini to isto s tvojim sljedećim najvećim žderačem vremena itd. na taj način ćeš odmah imati više vremena za redovne treninge, zdravu ishranu i ostale sadržaje koji te privlače.

Vježba

Odredi tri žderača vremena i oblikuj konkretne zadatke kojima ćeš te žderače ukloniti.

Izvor: McFit