Što je trening s opterećenjem?

Trening s opterećenjem, bilo u teretani ili kod kuće, najbolji je način za oblikovanje tijela, no ne postoji revolucionarni trening za početnike koji će dati velike rezultate preko noći. Ako nikada niste napravili trening u teretani i ne razlikujete sprave za mišiće leđa od onih za kvadriceps, onda je ovih nekoliko redaka upravo za Vas.

Tijelo početnika nije naviklo na opterećenja i zahtjeve takvog trenažnog procesa, stoga početnici trebaju obratiti pozornost na sljedeće:

Vježbe
 - naučiti pravilan pokret pri izvođenju vježbi, kako bi učinak bio maksimalan a mogućnost ozljede minimalna. Trening se treba bazirati na složenim vježbama koje istovremeno aktiviraju veći broj mišića, kao što su primjerice čučanj, potisak sa ravne klupe (bench press) i zgibovi. Izbor različitih vježbi ne treba biti velik, dovoljno je odraditi 4-6 vježbi u jednom treningu.

Mišići
 - potrebno je trenirati sve mišićne skupine; nemojte raditi vježbe isključivo za one mišiće koje želite vizualno istaknuti. Tijelo funkcionira kao povezana cjelina i tako ga treba trenirati.

Opterećenje - umjereno s postupnim povećanjem; ne ganjajte velike kilaže, još nije vrijeme za testiranje maksimalne snage. Krenite s laganim do umjerenim opterećenjima. Forma izvođenja pokreta je na prvom mjestu.

Frekvencija - dovoljno je početi sa 3-4 treninga tjedno, te svaki trening trenirati cijelo tijelo. Tijelu treba odmor i vrijeme kako bi se mišićno-skeletni i živčani sustav prilagodili takvom podražaju.

Najčešće greške početnika

Muškarci često, već kod prvih treninga, koriste prevelika opterećenja, rade puno serija i ponavljanja i to sve samo za određene skupine mišića. Takav pristup rezultira lošom formom, ozljedama, sporom ili nikakvom napretku i u konačnici tapkaju u mjestu.

Žene pak treniraju premalo. Početnice obično odrade 2-3 vježbe za trbuh, isto toliko za stražnjicu i "bokove", te pedaliraju na bicikli 15-ak minuta. Ne postoje vježbe za žene i vježbe za muškarce, stoga se ne treba ustručavati uzeti bučice ili šipku u ruke i odraditi čučnjeve ili mrtvo dizanje, vježbe koje će jako dobro utjecati na izgled stražnjice i bedara.

Isto tako, ne postoje vježbe koje će skinuti potkožno masno tkivo s "kritičnih" područja, to je proces koji se odvija generalno sa cijelog tijela.

Također, jedna od najvećih grešaka je trenirati u teretani bez programa treninga lutajući od sprave do sprave ni sam neznajući s kojim ciljem.

Svaka osoba koja započinje sa treningom sa ciljem; poboljšanja zdravlja, izgleda i funkcionalnosti, trening treba odrađivati sistematski i planski što podrazumijeva da je potrebno imati vlastiti program treninga.

Program treba biti osmišljen u skladu sa vašim antopološkim karakteristikama (volumen i masa tijela, ukupna količina masnog tkiva u organizmu, zdravstveni status.. itd)