Početnici – smanjite opterećenost treningom!
24/06/2015
Kako do savršenih trbušnjaka?
26/06/2015
Show all

ZENE, NE BOJTE SE UTEGA!

Često pitanje koje čujem od strane ljepše polovice glasi: Koja je razlika u treningu muškaraca i žene?
Mnoge žene su uvjerene da im je potreban drukčiji pristup treningu od muškaraca ili će u protivnom postati mišićave poput njih. Nažalost,ovo je velika greška od strane istih.

Glavna činjenica koju trebamo imati na umu je ta da postoji hormonalna razlika između žene i muškaraca koja je zapravo glavni faktor kako će tijelo reagirati na trening. Muškarci u prosjeku imaju deset do stotinu puta više testosterona od žena. Stoga, činjenica je da je izgradnja velikih mišića za žene nemoguća. Moram dodati i činjenicu da žene mogu izgraditi tek pola količine mišićne mase od muškarca.

UOBIČAJNI ŽENSKI PRISTUP TRENINGU

Većina žena, kada tek uplove u fitness vode, odmah napadnu kardio sprave i provedu na njima 30-60 minuta dnevno. Naravno da je kardio trening itekako važan za zdravlje srca i krvožilnog sustava,ali kada je riječ od estetici i izgradnji dobrog tijela te smanjivanju potkožnog masnog tkiva, kardio zapravo i nije najbolja moguća opcija. Uz taj pristup, izbjegavajući vježbe opterećenja i dizanje utega odrade tek koju vježbicu s laganim utezima i u velikom opsegu ponavljanja,misleći da će tako dobiti “mišićni tonus” u većini slučajeva žene ne iskoriste maksimalan potencijal a rezultati budu minimalni ili nepostojeći.

BOLJI NAČIN

Odmah od početka, najbolji način je taj da uvjerite sebe da će dizanje utega i trening opterećenja uz pravilnu prehranu biti najbolje sredstvo za dovođenje vašeg tijela u dobru formu. Naravno da je određena količina kardio treninga potrebna i da će ubrzati čitav proces. Uvijek volim reći sljedeće: Kardio trening povremeno radite za zdravlje srca i kondiciju a za dovođenje u formu radite ga minimalno a da je učinkovito.

KAKO BI TREBAO IZGLEDATI TRENING UTEZIMA ZA ŽENE

Za početak vam treba program odnosno raspored treniranja. Možete raditi podjelu na gornji i donji dio tijela. Primjer: Ponedjeljak donji dio tijela,utorak gornji dio tijela,zatim dan odmora te opet u četvrtak odraditi donji dio tijela a u petak ili subotu gornji dio. Također dobra opcija je fullbody (cijelo tijelo) odrađeno u treningu. Takav trening odraditi nekoliko puta tjedno s danom odmora između treninga.

PREHRANA

Često se susrećem s mnoštvo problema i grešaka u prehrani kod žena. Dosta žena pa i muškaraca misle ako rade puno kardio treninga da mogu jesti veće količine hrane od optimalne. Kardio trening će sagorjeti kalorije i teoretski možete jesti više ako radite više kardio treninga, no to i nije najbolji način. S prekomjernom količinom kardio treninga vaše će tijelo usporiti metabolizam a rezultat toga je drastično usporen metabolizam.Pravilna prehrana je ključni faktor u gubljenju potkožnog masnog tkiva (ukoliko vam je to cilj) isto kao što je i u slučaju ako želite povećati mišićnu masu. Trening je stimulans i preduvjet da bi sve funkcioniralo u cjelini. Kardio trening je jedna mala točka na i u cijeloj priči da bi potaknuli metabolizam i očuvali zdravlje srca i krvnih žila.

Zaključak:

Trening muškarca i žene se u pravilu ne bi trebao previše razlikovati. Razlika bi trebala biti više u rasporedu treniranja te količini, intenzitetu i učestalosti treniranja za određene mišićne skupine. Muškarci su mišićaviji u gornjem dijelu tijela za razliku od žena. Intenzitet treninga donjeg dijela tijela kod žena bi trebao biti nešto veći nego za gornji dio tijela. Samo mišićno tkivo žene i muškarca u ničemu se ne razlikuje ali hormonalna slika je ta koja se uvelike razlikuje i diktira predispoziciju mišićavosti. I žene i muškarci se trebaju pridržavati osnovnih principa: Dizanje utega, pravilna prehrana te dovoljan i adekvatan odmor uključujući i ponešto kardio treninga da upotpuni čitav režim.

Za najširu populaciju cura kojima je trening u teretani i fitness općenito samo rekreacija savjetujem da donji dio tijela vježbaju nešto većim intenzitetom nego gornji dio tijela. Više se posvetite nogama, stražnjici i trbuhu, a gornji dio tijela trenirajte nešto manjim intenzitetom i manjim brojem vježbi.

 

Autor: Tomislav Gustin