7 ucinkovitih savjeta za podizanje razine testosterona
29/07/2015
San i uspjeh – Stjecanje misicavije tjelesne grade
29/07/2015
Show all

Zapanjujuca snaga glazbe

Portrait of happy fitness young woman with cell phone outdoors in the city rejoicing

Više od 7000 trkača, koji su nedavno trčali polumaraton u Londonu, bilo je pod utjecajem vrlo snažnog stimulansa. Ne, ne radi se o nikakvim nedopuštenim sredstvima već jednostavno o pop glazbi. Glazba londonske utrke „Trkom do pobjede“ je izabrana na temelju istraživanja sportskog psihologa Costasa Karageorghisa. On je proučavao kako jednostavan uređaj sa sadržajem glazbe, poput MP3-playera ili stereo linije, može vrlo efikasno utjecati na performanse sportaša, čak puno efikasnije od nekih legalno dopuštenih supstanci. Znanost je pokazala da glazba stvarno može ubiti bol, smanjiti stres, poboljšati moždane sposobnosti i promijeniti doživljaj života. Slušajući glazbu za vrijeme vježbanja možemo više uživati. MP3 player-i su idealna stvar za to, ali kako znanost i dalje napreduje, dolazi do spoznaje da glazba ima i puno veće učinke nego što se to prije mislilo.

Vježbajući uz glazbu možemo poboljšati naše verbalne vještine

Primjerice, studije su pokazale da vježbanje samo po sebi poboljšava raspoloženje ali i povećava brzinu donošenja odluka u misaonom procesu. S druge strane, slušanje glazbe za vrijeme vježbanja poboljšava i našu verbalnu tečnost. Studije iz 2003. godine su otkrile da su ljudi, kod kojih je dijagnosticirana bolest koronarnih arterija, slušajući glazbu za vrijeme vježbanja, podigli svoje kognitivne sposobnosti i verbalne vještine. Bolest koronarnih arterija rezultira smanjenjem kognitivnih sposobnosti. U tom istraživanju, znaci poboljšanja u područjima verbalne tečnosti su se više nego udvostručili nakon slušanja glazbe, za razliku od perioda gdje nisu slušali glazbu.

Glazba smanjuje stres i poboljšava zacijeljivanje

Glazba je sjajan regulator raspoloženja bez obzira je li spojena s vježbanjem ili ne. Glasna i ritmična glazba općenito ima stimulirajući učinak dok se spora i tiha može koristiti za smirenje. Vrlo je ohrabrujuće što profesionalni sportaši sve više i više uviđaju velike prednosti jednostavnih tehnika kao što je glazba u procesu ozdravljenja nakon nekih ozljeda i sl. Kao što smo naveli prije, slušanje neke određene melodije može dovesti do stanja gdje nalazimo svoj neki mir pa samim time zacijaljivanje se može puno efikasnije odvijati jer je sva energija usmjerena upravo tamo gdje najviše treba. Na primjer, glazba harfe može biti od velike pomoći ljudima koji imaju problema sa srcem. Istraživanja na Harvardu su pokazala da je ritam zdravog srca vrlo sličan ritmu klasične glazbe, tako da ritam same harfe može utjecati na normalnije kucanje samog srca jer i ono samo kao da „pokušava“ pratiti ritam. Druge studije su došle do zaključka da glazba u značajnoj mjeri snižava krvni tlak, usporava disanje i umiruje otkucaje srca kod pacijenata koji su podlegli nekoj operaciji.

Glazbena terapija se pokazala djelotvornom kod:

  • Poboljšanja motoričkih vještina kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar
  • Poboljšanja imunosnog sustava
  • Povećanja mentalne pažnje
  • Kontroliranja boli
  • Osjećaja dobrog raspoloženja
  • Smanjenja anksioznosti

Kako možemo profitirati od glazbe za vrijeme treninga?

Navedeno je ranije, vježbanje uz glazbu može biti zabavno, ali postoje i druge dobrobiti. Kao što je sportski psiholog Costas Karageorghis objasnio, vježbanje uz glazbu može:

smanjiti percepciju samog intenziteta treninga za otprilike 10% za vrijeme srednje intenzivne aktivnosti.

poboljšati raspoloženje i pozitivne aspekte kao samu energičnost, uzbuđenje i sreću. Može smanjiti depresiju, tenzije, umor, ljutnju i zbunjenost.

se iskoristiti kao postizanje potrebnog mira ili čak intenzivnijeg i žešćeg treninga

pomoći u svladavanju umora, kontroli emocija (ako ste u natjecanju)

Prema Karageorghis-ovom istraživanju, glazba je najučinkovitija onda kada gubite masne naslage i trebate dodatni poticaj da nastavite dalje- ona se ne koristi kao konstantni stimulans. On preporuča dva treninga uz glazbu za svaki trening koji napravite bez glazbe, tako da učinak same glazbe ne bi postao dosadan. Prisiliti samog sebe na regularan trening je jednako važno kao i slijediti pravilan plan prehrane. Uzimajući u obzir pozitivne učinke glazbe i vježbanja, toplo bih preporučio svim vježbačima da ne zaborave na glazbu u svom redovitom treningu. Ne zaboravite: kao što je važno s vremena na vrijeme promijeniti vježbe u svrhu boljeg stimuliranja mišića, jednako je bitno promijeniti i glazbu kako ne bi postala predosadna!

Izvor: www.livescience.com