Svježi sir – u čemu je tajna
30/07/2015
10 nutricionističkih pogrešaka kod bodybuildera
03/08/2015
Show all

Zašto nas transformacije motiviraju?

Kako izgleda transformacija od početka do “kraja”?

Kada govorimo o fizičkoj transformaciji podrazumijevamo pozitivan napredak u smislu boljeg izgleda, dobitka na oku ugodnoj, a opet i funkcionalnoj mišićnoj masi i naravno smanjenju potkožnog masnog tkiva te generalno boljem stanju organizma, kako fizički tako i psihički.Program treninga i plan prehrane sastavljam vrlo individualno, na osnovi trenutnog fizičkog stanja pojedinca, bazalnog metabolizma, genetskog tipa te naravno u skladu sa realnim ciljem pojedinca koji može očekivati kroz neki određeni vremenski period. Rezultat najviše ovisi o početnoj točki pojedinca tj. u kakvom je stanju njegovo ili njeno tijelo prije početka transformacije, zatim o disciplini i pridržavanju te naposljetku o genetici. Cijeli tijek dana sastavim detaljno od ustajanja i obroka prije posla, praktičnih obroka na poslu i pauzi  do završetka posla i odlaska u teretanu te povratku kući sve do odlaska na spavanje. Svojim klijentima sam dostupan gotovo pa 24 sata dnevno.U nastavku ću pisati o jednoj, meni osobno dražoj transformaciji koju sam postigao sa klijenticom Tinom te neke osnovne smjerice o načinu kako je provođena te o vlastitom pristupu sa klijentom. Tina je tipični genetski primjer endomorfa što znači da genetski više nakuplja masno tkivo najviše na područuju donjeg dijela trbuha, nogu i kukova te stražnjici, ima uža ramena, relativno šire kosti i kraće udove i bazalni metabolizam je spor.

Trening

Kod ovakvog genetskog tipa treninzi bi trebali biti relativno visokog volumena, kratkih pauza dok bi tempo trebao biti brz, što znači da bi treninzi trebali biti kružni ili u nekom obliku treninga u superserijama. Aerobni trening smo radili niskim intezitetom, 3-4 puta tjedno u trajanju od 1 sat.Kod ovakvog treninga možemo utjecati na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvoju specifičnih vještina, gubitak kilograma ili na bilo koji drugi aspekt koji nam je značajan.

Prehrana

Endomorfi su ovisni o hrani, ugljikohidratima prvenstveno (slatkiši, tjestenina, kruh, peciva, razna tijesta i sl.), a upravo hrana koju najviše vole, najviše i šteti njihovoj figuri. 

Ketogena dijeta je idealna za ovaj tip tijela, a bazira se na visokom unosu proteina i masnoća bez unosa ugljikohidrata.

Najčešće greške kod ovakvih slučajeva

Izbjegavanje težinskog treninga, previše kardio treninga, neredoviti obroci te nedovoljan unos kalorija i proteina.U ovo doba godine u teretani je gotovo nemoguće pronaći slobodnu kardio spravu. Greške s kojima se najčešće, pa i gotovo svakodevno susrećem, kod velikog broja rekreativaca činjenica je da njihovu trening rutinu pretežno čini kardio trening uz minimalno ili bez težinskog treninga. Ako tome nadodamo još i neadekvatnu prehranu, rezultat toga je usporen metabolizam. Za daljni napredak na vagi potrebno je jesti sve manje i manje iako je prehrana već reducirana. Ovo je jako stresno stanje za organizam, točnije začarani krug iz kojeg se teško izvući i može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima stoga pazite da vam se ovo ne dogodi!Razlog zašto sam “do kraja” stavio u navodne znakove je taj da kraj ne bi trebao postojati, bar ne na način kako većina ljudi shvaća. „Došao/la sam do točke na kojoj sam zadovoljan/na i sad mogu prestati trenirati i opet se hraniti sa svime što mi dođe pod ruku.“ Ovakav pristup je loš i vodi upravo na početak.Tijelo teži homeostazi što znači da se vraća onom izgledu kakvo imamo na kraju odrastanja. Mi ga manipuliramo vanjskim utjecajima kao što su trening i prehrana kako bi nam ono uzvratilo željenom figurom i izgledom. Poanta je da proces od početka transformacije shvatimo kao uslugu našem tijelu i zdravlju te stjecanju cjeloživotnih zdravih navika. Tjelovježba i briga o onome što unosimo u naše tijelo trebala bi biti među važnijim stvarima u životu svakog pojedinca, no to ne znači da bi trebali provoditi sate i sate dnevno u teretani ili u gram brojati kalorije koje unosimo. U zdravom tijelu je i zdrav duh. A upravo je zdravo i funkcionalno tijelo pokretač svih ostalih važnih životnih prioriteta.

 

Autor: Tomislav Gustin

KONTAKTIRAJTE ME