Ugljikohidrati poslije treninga. Koje odabrati?
03/08/2015
Hrana – umjetnost planiranja jela
04/08/2015
Show all

Što pojesti prije treninga?

Postoji li nešto posebno što bih trebao pojesti prije treninga?

Ukoliko želite postići maksimalan učinak na treningu i dati sve od sebe, tada ne smijete preskočiti kvalitetan obrok prije treninga. Hrana koju pojedete određuje vaše performanse u sljedećih nekoliko sati, a ovisno o tome što ste pojeli, performanse će biti ili bolje ili lošije od zamišljenih. Odraditi još samo nekoliko, onih dodatnih ponavljanja nakon zadanog broja, bit će moguće jedino ako ste tijelo opskrbili potrebnim nutrijentima. Sat ili dva vremena prije svakog treninga (ovisno o metabolizmu i količini hrane) trebali biste u organizam unijeti dobro izbalansiran obrok, a 15-45 minuta neposredno prije vježbanja, također uzeti i neki suplement. Ovakvi obroci će vam osigurati povećanu mišićnu snagu, bolju izdržljivost, dati više energije, žešće napumpati mišiće, sagorjeti višak kalorija i povećati koncentraciju. Ukoliko se pitate koja bi hrana mogla priuštiti ovakav učinak, nudimo vam nekoliko primjera: Voće bi trebali jesti u svako doba dana. Voće pomaže „rastegnuti“ i opustiti krvne žile reducirajući na taj način pritisak na srce. Opuštenije krvne žile omogućuju lakši protok krvi, preventivno djelujući na povećani krvni tlak. Ako uzimate suplemente poput kofeina, efedrina ili neki oblik fat burnera, (ŠTO NE PREPORUČUJEM), imajte na umu da su svi jedan oblik udava za krvne žile. Voće je opskrbljeno vitaminima i ugljikohidratima (jednim dijelom su to i šećeri) čime ćete napuniti tijelo za nadolazeći trening. Moje tri omiljene vrste voća prije treninga su banane, bogate ugljikohidratima i kalijem koji sprečava grčeve, naranče i jabuke, krcate vitaminom C i elektrolitima, koji također sprečavaju grčenje mišića. Težite ugljikohidratima s nižim GI indeksom Ovi će vam ugljikohidrati osigurati pritok energije tijekom cijelog treninga. Ako pojedete ugljikohidrate s visokim GI prije treninga, imat ćete nagli pritok energije na početku, a zatim rapidan pad na kraju. Ugljikohidrati su glavni izvor energije prilikom vježbanja. Preporučio bih smeđu rižu, crni kruh, raženi ili bilo koji od tamnog brašna (osobno obožavam onaj sa sjemenkama), kuhana tjestenina ili zobena kaša. Brzo i jednostavno jelo prije treninga bi mogla biti i zdjela zobene kaše s dvije jušne žlice meda zajedno s bananama i borovnicama, dodanim za bolji okus i energiju.

Pripremite tijelo na vrhunski performans

Jelo prije treninga je najbolji način kako povećati energetske razine u tijelu. Bogat obrok prije treninga će napuniti tjelesna energetska skladišta i time vam omogućiti perverzno razbacivanje utezima u teretani, kao i završetak posljednje radne serije u velikom stilu!

Trenirati gladan? Pa baš i nije najbolja ideja!

Otkada sam po prvi put uzeo utege u ruke, obrok prije treninga mi je bio od posebne važnosti. Ukoliko ne mogu doći do hrane prije treninga, moram ga odgoditi sve dok ne pronađem nešto što će mi želudac preraditi, a tek onda na trening! Vjerujte mi, znam zašto to radim, jer odabir prave hrane prije napada na željezo može napraviti veliku prevagu u moju, ali i vašu korist. To možda nećete primijetiti u manje zahtjevnim vježbama, poput nožne ekstenzije ili biceps pregiba, ali na kompleksnim pokretima kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje ili veslanje u pretklonu, vaša će snaga doživjeti veliki udar ako niste dobro nahranjeni prije toga.

Dozvolite probavu

Hrani je potrebno neko vrijeme da se probavi i da u obliku nutrijenata dođe u krvotok i mišiće. Ako nešto pojedete i odmah odletite na trening, hrana neće biti probavljena, lutat će trbuhom, oduzeti višak energije na probavu, a vas baciti u nevoljno stanje jer ne možete napraviti ono što ste zacrtali. Upamtite, nikad ne zaboravite ostaviti vremena između obroka prije treninga i samog treninga! To vam se vrlo vjerojatno čini očitim, ali mnogi početnici prave ovakve pogreške. Nakrkaju se do grla i zatim pravac teretana.

Zaključak

Obrok prije treninga je vrlo potcjenjena stavka od strane mnogih vježbača. Mnogi to vrlo olako shvaćaju, ali pametni znaju da je to jedan od najbitinijih obroka u danu i zato kao takav mora biti od prioritetnog značaja za svakoga tko se bavi nekim oblikom dizanja utega ili konkretno, bodybuildingom.

Izvor: muscle-body.com