Fitness recept – „Way Of Life“ muffini
06/08/2015
Vodič kroz proteinske pripravke
06/08/2015
Show all

Oslobodite se ovisnosti o fast food-u

U vrijeme pametno programiranog marketinga, stalnog pristupa hrani i općenitog pretjerivanja u svemu, prejedanje je gotovo neizbježno. Gdje god da se okrenemo okruženi smo fast food lokalima, reklamnim panoima i reklamama koje nam prenose jasnu poruku: „Jedi, jedi, jedi!“ Nema sumnje da je odlazak u lokalni restoran brze hrane ili McDonald’s jednostavno iskustvo, no kada to postane rutine, rezultati se vide na vašem tijelu, a i u sve tanjem novčaniku. Ukratko, u vašem je najboljem interesu smanjiti doživljaj i promisliti o vlastitoj prehrani. Kada shvatite da vas privlači nezdrava hrana, otkrili ste prvi i najvažniji korak u rješavanju teške jednadžbe novog životnog stila. Ako niste zadovoljni s načinom na koji se osjećate i izgledate, identificiranje nezdravih životnih izbora prvi je korak ka boljem zdravlju. Prepoznavanje onoga što treba promijeniti nije nimalo jednostavan zadatak, vjerujte nam, bili smo tamo.Kada shvatite da vas privlači nezdrava hrana, otkrili ste prvi i najvažniji korak u rješavanju teške jednadžbe novog, zdravog života.

Iz prehrane ne trebate izbaciti sve što volite. Ukoliko mislite da u jednom danu možete prestati biti ljubitelj fast fooda i početi se ultra zdravo hraniti, nećete doživjeti velik uspjeh. To jednostavno ne djeluje na taj način. Od ljenguze ne možete postati „trening stroj“ s jednim klikom prekidača. Za razvoj novog životnog stila potrebno je mnogo rada na sebi kao i konstantno uvođenje malih promjena. Mi vam predlažemo uvođenje sljedećih koraka:

KORAK 1: Počnite s uvođenjem malih promjena

Kao što smo ranije napomenuli, promjene nisu instantne niti se događaju preko noći. Ukoliko tako postupite, vrlo ćete vjerojatno doživjeti šok, biti preneraženi prebrzim lišavanjem starih navika i vrlo blizu „prikrivenog prejedanja“. Nemojte odjednom počistiti svoj hladnjak, pokušajte uvoditi male promjene na policama.Primjer lagane prilagodbe: kad ste u fast food restoranu, naručite samo polovicu peciva, naručite piletinu na grillu umjesto pržene, kao i salatu umjesto krumpririća. Jednom kada usavršite „pametniji odabir“ u restoranima pokušajte promjenu proširiti i to na način da barem tri puta tjedno nosite zdraviji ručak na posao. Kada se tome prilagodite, počnite sa svakodnevnim zdravim ručkom na poslu, zdravijim večerama i/ili doručkom. Poanta je činiti male korake i uzeti si koliko god je vremena potrebno kako bi nastupile trajne promjene.Pronalazak najboljeg plana i ostvarenje rutine može potrajati, no tada na duge staze neće izostati izvanredni rezultati.

KORAK 2: Pobjedite „emocionalnog izjelicu“

Tko još nije pao u raspoloženje „Treba mi veća porcija ćevapa“. Ponekad se čini da je jedini način da skinemo probleme s leđa topljenje u alkoholu ili prežderavanje. Prepuštanje emocionalnom prejadanju uzima danak na cijelom tijelu. Najbolji način da se pobijedi je pronalažanje drugog ispušnog ventila.Isprobajte nove načine nošenja s emocionalnom rastresenošću, a koji ne uključuje prejedanje. Mi preporučamo vježbanje. Brojna istraživanja su dokazala kako vježbanje otpušta endorfin, što znači da ćete se osjećati mnogo bolje i sretnije nakon treninga. Dakle, ako se borite sa stresom, napadajima panike, napadajima tuge ili laganom depresijom, probajte redovito trenirati – imati će ograman utjecaj na vaše raspoloženje.

 

KORAK 3: Ignorirajte vanjske utjecaje

Često djelujemo pod utjecajem prijatelja, suradnika, televizijskih oglasa, internetskih ad-ova. Kada se odlučite posvetiti fitness-u, takve vanjske utjecaje je najteže ignorirati. Ukoliko svakodnevno s kolegama ručate u restoranima brze hrane, morati ćete se odijeliti od te situacije i početi donositi vlastitu hranu. Iako će vas vjerojatno zadirkivati zbog takvog postupanja, na kraju krajeva znati ćete da je vaš potez vrijedan najvećeg poštovanja i ako ništa drugo, pozitivnije ćete utjecati na okolinu. Naučite odolijevati izazovima okoline i samo ih odbijte. Naučite odolijevati izazovima okoline i jednostavno ih odbijte. Na vama je da zauzmete stav. Ponašajte se kao da znate nešto što vaša okolina ne zna, postavite trend. Možda ćete se u počektu osjećati odbačeno, ali morate znati da je prednost ipak vaša, pogotovo u onim trenucima kada se ne uspušete penjajući se uz stepenište.

KORAK 4: Čitajte deklaracije proizvoda

Ukoliko vam čitanje deklaracija nije navika, vjerojatno mislite kako je najbolje uzimati sve što ima oznaku nemasnih proizvoda. Nemojte se dati zavarati. „nemasno“ obično znači „puno šećera“. Vrlo je važno dekodirati sve reklamne šifre jednostavno čitajući nutricionističke činjenice na deklaraciji proizvoda i/ili listi sastojaka.

 

Posebnu pažnju posvetite transmasnim kiselinama, natriju i šećerima. “Nemasno” ne znači uvijek i bez masti, hrana bez glutena neće vam pomoći u skidanju suvišnih kilograma, a umjetna sladila zbunjuju mozak i potiču prejedanje. Pokušaji razotkrivanja enigme „zdravog“ najteži je dio privikavanja na pravilnu prehranu. Evo nekoliko jednostavnih pravila pri odabiru namirnica:

ukoliko zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest

kada ste u lovu na namirnice, pokušajte ostati pri rubovima supermarketa. Tamo ćete najvjerojatnije pronaći zdrave namirnice koje nisu proizvedene u tvornici

KORAK 5: Kvaliteta iznad kvantitete

Razumijevanje veličine porcija koje vam odgovaraju sastavni je dio stvaranja zdravih prehrambenih navika. Mnogi predani vježbači važu hranu i broje kalorije, ali to nije nešto oko čega biste se sada trebali brinuti. Preračunavanje će vas vjerojatno samo izluditi prije nego što počnete primjećivati rezultate. Naše rješenje je jednostavnije, rabite vlastiti dan kao mjernu jedinicu. Koristite ga kako bi mjerili proteine, složene ugljikohidrate i porcije povrća u svakom obroku. Jednom kada shvatite vrijednost vlastite porcije i odustanete od psihičkog sklopa „više je bolje“, vaš put do savršenog tijela i još boljeg osjećaja postati će mnogo lakši.

KORAK 6: Pronađite svoj stil

Probajte poslušati naše savjete i stvorite novi životni stil. Zabavite se. Isprobajte nove recepte, istražujte i pronađite nove savjete. Svaka promjena je teška, no jednom kad promijenite prehrambene navike živjeti ćete slobodnije. Za velike promjene potrebno je vrijeme, čak i nekoliko godina, potrebno je stvoriti novu mentalnu sliku sebe. Ne zaboravite, vi posjedujete sve karte koje vam trebaju, na vama je kako ćete odigrati partiju. Tu i tamo ćete dobiti jokera, ali to je život. Budite dosljedni i umjereni s lošim navikama kako bi dobre prevladale. Pronađite svoj stil i pronaći ćete novog sebe!

Izvor: bodybuiding.com