Zdrava hrana za lijepo tijelo
05/08/2015
Fitness recept – „Way Of Life“ muffini
06/08/2015
Show all

Kako izmjeriti opsege pojedinih dijelova tijela?

Mjerenjem opsega pojedinih dijelova tijela dobivate važne informacije za usavršavanje vašeg fitness programa. Brojke vam govore koji dijelovi tijela rastu, koje mišićne skupine reagiraju a koje trebate forsirati na možda drugačiji način.

Da bi izmjerili opseg, potreban vam je fleksibilan metar koji se može omotati oko tijela. Takav metar možete pronaći u krojačkim trgovinama ili trgovinama sportske opreme.

Upute za mjerenje

Metar treba postaviti tako da je ravan uz tijelo duž cijelog opsega. Kao kod mjerenja postotka masnoća u tijelu pomoću kalipera i kožnog nabora tako i kod mjerenja opsega tijela vaš cilj bi trebao biti dosljednost. Dakle, svaki put uzimajte mjere na isti način pa ćete imati točan pregled napretka za svaki dio tijela. Kao i kod vaganja, i mjerenje radite ujutro, na prazan želudac. Radite to barem jednom mjesečno, ili najčešće jednom tjedno.

 

Preporučujemo mjerenje sljedećih dijelova tijela:

Vrat stojeći izmjerite opseg vrata u najširem dijelu, točno preko Adamove jabučice.

Ramena izmjerite opseg ramena dok ruke stoje ispružene uz tijelo. Sa metrom proći oko ledja,ramena i nadlaktica u visini pazuha.

Biceps mjerite u najširem dijelu, opseg se može uzeti sa rukama opuštenim sa strane, ali savijenim u laktu ili pak sa rukama savijenim u laktovima i zategnutim mišićima.

Grudi U stojećem položaju izmjerite opseg grudi točno iznad bradavica sa ispuštenim dahom.

Struk U stojećem položaju izmjerite opseg struka u najužem dijelu, ili pak na sredini između vrha kuka i dna prsnog koša

Bokovi  mjerite na najširem dijelu, gdje su mišići stražnjice najveći.

Bedro  U stojećem položaju izmjerite opseg kvadricepsa u najširem dijelu, odmah ispod stražnjice

Listovi Izmjerite opseg lista u sjedećem položaju na njegovom najširem dijelu.

Mjerenje opsega pojedinog dijela tijela pokazat će vam u kojem dijelu tijela rastete, ali još uvijek ne znate da li je uzrok većih mjera salo, voda ili mišići. To se može saznati mjerenjem postotka masnoća u tijelu putem raznih metoda i pomagla, poput kalipera i slićnih uređaja.