Debljate se iako ne jedete puno?
24/06/2015
KAKO IZGUBITI POTKOŽNO MASNO TKIVO?
24/06/2015
Show all

Da li se prvo moram udebljati da bih mogao razviti mišićnu masu?

Naravno da NE!
Potrebno je razlikovati koja tkiva postoje u tijelu.
Mišićna masa i potkožno masno tkivo tiču se ove teme.
Mišići su ono to nam treba i što nas zanima, nikad nisam čuo da netko želi dobiti masno tkivo.
Zapravo, čuo sam i takve želje ali zaključio sam da nisu vjerodostojne zbog neznanja a to je glavni razlog zašto pišem ovaj članak.
Mišićna masa i potkožno masno tkivo nisu ni na jedan način povezani.
Mišići nam trebaju za pokretanje, pravilno držanje ali i za gubljenje potkožnog masnog tkiva. Oni diktiraju naš metabolizam, što više mišićne mase imamo, više kalorija trošimo u mirovanju odnosno imamo veći bazalni metabolizam.
Potkožno masno tkivo je nepotrošena energija koja se nakuplja na svim onim dijelovima tijela koje vješto skrivamo odjećom ali pravo stanje se tek vidi u badiću ili u kupaćim hlačama
Taj mehanizam je samo jedan od bezbroj sličnih koji ukazuju na to da je tijelo savršena mašina.

Zaključak:
Bez obzira da li imaš 60 kg na 170 cm visine i pločice na trbuhu ili imaš 60 kg sa većim slojem potkožnog masnog tkiva na trbuhu, u svakom slučaju trebaš i možeš raditi na povećanju čiste mišićne mase što je spor proces i zahtjeva vrijeme i strpljenje.
To je glavni razlog zašto svi oni koji žele smršaviti tj izgubiti na potkožnom masnom tkivu trebaju se bazirati na trening snage sa osnovnim vježbama.
Više mišića = veći metabolizam = manje potkožnog masnog tkiva za razliku od pristupa koji je baziran uglavnom na kardio treningu koji često rezultira gubitkom mišićne mase = sporiji metabolizam = više potkožnog masnog tkiva ili ste uvijek osuđeni raditi sve više aktivnosti na jednakom kalorijskom unosu.
Krivi pritup je pretrpavati se sa junk hranom, kolačima, pizzama da bi dobili “masu”. Na taj način dobit ćete samo potkožno masno tkivo na onim mjestima na kojim to ne želite dok će rukavi u kratkoj majici i dalje vioriti čim zapuše prvi povjetarac.

Autor:  Tomislav Gustin