“Way Of Life” mi je promijenio zivot
24/06/2015
ZENE, NE BOJTE SE UTEGA!
24/06/2015
Show all

Početnici – smanjite opterećenost treningom!

Kroz svoje trenersko i vježbačko iskustvo nerijetko se susrećem sa vrlo frekventnom pojavom kod početnika i početnica u bodybuildingu i fitnesu,  a to je prevelika opterećenost treningom, prehranom, napretkom i svim ostalim čimbenicima koje ovaj sport nosi.

Jako česta praksa je ta da pojedini vježbač ili vježbačica kada postignu određeni napredak u smislu fizičkog izgleda zapravo tada pokažu nezadovoljstvo svojim izgledom i nerijetko dolazi i do depresije. Važno je znati razlikovati ovaj slučaj od ambicioznosti i samokritičnosti.

Treniranje za vrijeme bolesti ili ozljede

Prije ili kasnije svi iskusimo neku vrstu ozljede ili budemo bolesni. U zimsko vrijeme smo više izloženi raznim prehladama i virozama. Ukoliko doživite neku ozljedu, dobili ste virozu i bolesni ste, najgore što možete učiniti je otići na trening. U ovoj situaciji se okupirajte drugim aktivnostima koje podižu vaše raspoloženje i ne dozvolite da cijela situacija stresno i deprimirajuće utječe na vas. Odmorite se i dajte vašem tijelu vremena da se oporavi i vratit ćete se k treningu još jači i motiviraniji.

Propušten trening

Svima nama se dogodi da smo zbog nekog razloga bili prisiljeni propustiti trening. Ne dozvolite da to utječe na vas i na vašu psihu i da vas frustriraTo je sasvim normalna stvar i najvažnije je uspostaviti i odraditi važne životne obaveze kako bi mogli mirno trenirati.

Brojanje kalorija

Brojanje kalorija i jedenje po satu je nepotrebno i samo će vam donijeti dodatni stres koji će umanjiti vaš napredak. Vodite računa da jedete redovno, odnosno da ne prođe prevelik razmak između obroka, no brojanje hrane u kaloriju i jesti točno u određeno vrijeme nije najbolja ideja. Pripremajte obroke unaprijed i organizirajte se. Ne dozvolite da se kasno probudite a pritom još nemate ni potrebne namirnice za doručak. Na taj način ćete si priuštiti nepotrebni stres, a dan još nije ni započeo.

Izbjegavanje društvenih događanja

Ne dozvolite da vam se život svede na posao, trening i hranu. Družite se i sudjelujte u društvenim događanjima. S vremena na vrijeme pođite u kino, na koncert ili u noćni provod. Naravno da ovdje ne govorim o prečestim izlascima i opijanjima, ali ponekad otići negdje i opustiti se sasvim je ok i život čini ljepšim. Budite bez straha da ćete izgubiti sav napredak koji ste postigli u teretani. Organizacija je ključ.

Opterećenost sa velikim težinama

ada govorimo o bodybuildingu, tj. izgradnji tijela,  podizanje velikih kilaža nije ono što je presudno. Forsirana dizanja prevelikih opterećenja sa lošom tehnikom izvođenja i uključivanja sporednih mišićnih skupina nije ono što je cilj.

Budite sigurni da svaki pokret izvodite kontrolirano sa maksimalnim fokusom na mišić koji radite. Cilj je stimulirati mišič i postići dobru kontrkaciju i naposljetku hipertrofiju mišića, a snaga će svakako doći s vremenom. Savjetujem svima vama kojima je cilj izgradnja mišićne mase da više budete “opterećeni” da li dobro stimulirate ciljani mišić, nego opterećenjem odnosno kilažom koju podižete.

Tko ima bolju povezanost “mozak-mišić” bolje će izgledati!

Uspoređivanje sa drugima

Nikada, ali nikada se ne uspoređujte sa nekim drugim vježbačem. Česta pojava je uspoređivanje i nadmetanje u teretanama. Tko više diže u benchu ili tko ima više centimetara oko ruke? Svi smo različiti i jedinstveni i svi imamo neke dobre i manje dobre točke bilo da su u pitanju fizički izgled ili psihološke karakteristike. Jedini pravi protivnik si sam sebi.  Kad uspiješ pobijediti sebe – napredovati ćeš!

Životni tempo je takav da ne možemo uvijek utjecati na sve. Izbivanje od treninga zbog posla, faksa ili nekih drugih važnih obaveza je sasvim normalna stvar i nije smak svijeta.

Bodybuilding je lijep sport i trebao bi uljepšati i olakšati život. Ne dozvolite da vam postane opterećenje nego uživajte u svim dobrobitima koje ovaj sport i način života pružaju!