Ugljikohidrati: koliko je potrebno?
12/08/2015
Što možemo učiniti sa genetski slabim listovima
13/08/2015
Show all

Mit o jajima

Cijenjeni medicinski stručnjak S.Obrenović sa znanstvenog stajališta govori o kvaliteti jaja kao prerambene namirnice te njihovog učinka na organizam sportaša i obične populacije što dosljedno potkrepljuje najstručnijim znanstvenim spoznajama. Vjerojatno ne postoji prehrambena namirnica oko koje u široj javnosti postoje toliko suprotstavljena mišljenja, kao u pitanju jaja. Većini ljudi, koji bezkritičkog razmišljanja i analize prihvaćaju sve što im se servira kroz medije, bez obzira na argumente i stručnost izvora, prva asocijacija na riječ jaja su riječi kolesterol i koronarna bolest. U ovom ću se članku prije svega pozabaviti uzročno posljedičnom vezom između konzumacije jaja i koronarne srčane bolesti, koristeći se spoznajama iz studija objavljenih u vodećim znanstvenim publikacijama.Jaja su izvrstan izvor proteina i nezasićenih masti. 100g jaja sadrži oko 13g proteina potpunog aminokiselinskog profila i oko 10g masti, od čega je oko 70% nezasićenih, a oko 30% zasićenih.[20]

Mit o štetnosti jaja počiva na tri premise:

  1. Sadržaj kolesterola u jajima je velik
  2. Unos kolesterola kroz prehranu nužno rezultira povišenom koncentracijom kolesterola u krvi.
  3. Povišena koncentracija kolesterola u krvi nužno uzrokuje koronarnu bolest.Prva premisa je točna, budući da jedno jaje sadrži oko 200 mg kolesterola. Ja ću demonstrirati da u zdravih osoba ne postoji uzročno-posljedična veza premisa 1-3.Tvrdnja o prehrambenom kolesterolu kao uzročniku koronarnih bolesti potječe iz nekoliko studija koje su obavljene početkom 20. stoljeća. U tim su studijama hranili zečeve visokim koncentracijama kolesterola i kao rezultat dobili izrazito povišenje razina kolesterola u serumu i aterosklerozu. Te i takve studije se koriste za potvrdu hipoteze o štetnosti namirnica koje sadrže kolesterol. Međutim, klinički značaj tih studija je nepostojeći. Rezultati tih studija ne mogu se primijeniti na ljude. Zečevi su biljojedi čiji metabolizam pogone prije svega slobodne masne kiseline nastale fermenatcijom celuloze u probavnom sustavu, što je toliko drastična razlika u odnosu na ljudski metabolizam, da samo zlonamjerni demagog može pokušati ekstrapolirati te rezultate na ljude. No, takvih očito na svijetu ne nedostaje.

Da li unos kolesterola kroz prehranu nužno rezultira povišenom koncentracijom kolesterola u krvi?

Promotrimo metabolizam kolesterola [1][2][3][5][6]. Središnji organ odgovoran za metabolizam kolesterola je jetra. Kolesterol u organizmu služi npr. za sintezu vitamina D i sintezu hormona (uključujući testosteron). Višak kolesterola veže se s lipoproteinima visoke gustoće (HDL), koji transportiraju kolesterol iz perifernih tkiva u jetru. U jetri se kolesterol razgrađuje i iz njega se sintetiziraju žučne soli i pospremaju u tzv. micelle (slika 1). Micelle se skladište u žuči, a nakon obroka putuju u tanko crijevo, gdje sudjeluju u apsorpciji masti iz prehrane (uključujući kolesterol). Dio kolesterola tako ulazi u enterocit i iz njega, nakon vezanja sa apolipoproteinom B-48, u limfu.

Jetra dnevno izluči oko 24g dnevno žučnih soli (navedene brojke vrijede za prosječnu zdravu osobu i ne uzimaju u obzir individualna odstupanja). Za prosječnu osobu, oko 0.4g dnevno žučnih soli se izluči iz organizma putem fecesa. Kako je ukupna količina žučnih soli u optjecaju konstantna, proizlazi da jetra dnevno sintetizira oko 0.4g žučnih soli. Budući da se žučne soli sintetiziraju iz kolesterola, znači da jetra razgradi oko 0.4g kolesterola dnevno.Za prosječnu osobu jetra u žuč izluči oko 2g kolesterola dnevno. Kako je prosječan dnevni unos prehrambenog kolesterola oko 0.4g (neovisno o razmatranju iz gornjeg odjeljka), proizlazi da jetra sintetizira većinu kolesterola koji cirkulira u organizmu. Od 2.4g kolesterola koji cirkulira organizmom tijekom dana, fecesom se izluči oko 50%, što znači da se za prosječnu osobu 1.2g kolesterola sintetizira u jetri.

Postavlja se pitanje, je li sinteza kolesterola u jetri regulirana mehanizmom negativne povratne sprege, koji je tipičan za održanje homeostaze organizma i prema tome života. Odgovor na to pitanje je potvrdan. U pitanju je inhibicija HMG-CoA reduktaze (putem neizravne inhibicije transkripcije), enzima koji potiče sintezu kolesterola u jetri, zbog kojega kod zdravih osoba povećana apsorpcija dijetalnog kolesterola uzrokuje smanjenu sintezu kolesterola u jetri, tako da je ukupna količina kolesterola u organizmu konstantna. Uz to dolazi do smanjenja osjetljivosti receptora za kolesterol. Pri tome je promjena izlučivanja kolesterola iz organizma zanemariva. Za razliku od toga, kod bolesnih osoba, za koje navedeni mehanizam povratne sprege ne funkcionira, dolazi do povećanog lučenja kolesterola iz organizma, no taj mehanizam nije dovoljno efikasan da zaustavi porast razine kolesterola.

Dakle, kod zdravih osoba, dnevni prehrambeni unos kolesterola čak i oko 2g ne bi trebao značajno djelovati na razinu kolesterola (isključujući prijelaznu pojavu potrebnu za adaptaciju organizma nakon obroka), budući da organizam to kompenzira smanjenjem sinteze kolesterola u jetri.Kako su supstrat sa sintezu kolesterola u jetri zasićene masne kiseline, smanjenjem unosa zasićenih masti (bez obzira na prehrambeni kolesterol) možemo smanjiti sintezu kolesterola. Kako trans masti drastično djeluju na snizenje HDL , sintezu LDL i na koagulacijske faktore potrebno ih je potpuno izbjegavati.Uz sve navedeno, jaja, uz kolesterol, sadrže i lecitin, koji snižava razinu kolesterola.Ukupna razina kolesterola u krvi će svakako ovisiti o mnogim faktorima u prehrani (unos zasićenih masti, trans-masti, višestruko nezasićenih masti, povrća, itd.) i izvan prehrane (tjelesna aktivnost).

Tako kaže teorija, no što je u praksi?

Studije, koje su promatrale utjecaj unosa jaja na razinu HDL i LDL kolesterola, došle su do zaključka da nema značajnog utjecaja konzumacije jaja na razinu LDL kolesterola [10][11][13][17][18].

Tvrdnja 3 nije točna, budući da je poznato i opće prihvaćeno da je rizik od koronarnih bolesti obrnuto razmjeran razini HDL kolesterola, a razmjeran razini LDL kolesterola[7]. Uz to, novije studije upućuju na mogućnost da je broj LDL čestica bolje koreliran s razvojem koronarnih bolesti nego razina LDL kolesterola[4][15]. Zanimljivo je da prema nekim studijama unos dijetalnog kolesterola iz jaja uzrokuje povećanje količine HDL i velikih LDL čestica, a smanjenje količine vrlo malih i malih LDL čestica, čime se ukupni broj LDL čestica smanjuje (zbog smanjene sinteze u jetri)[10][11].

Kako je kolesterol prekursor u sintezi testosterona, hormona koji je neophodan za sintezu proteina, konzumacija prehrambenih proizvoda koji ga sadrže doprinosi povećanju mišićne mase[11]. Kolesterol koji se iskoristi u perifernom tkivu (npr. u mišićima) ne doprinosi razini kolesterola u krvi.Mali broj studija promatrao je izravan utjecaj konzumacije jaja na nastajanje srčanih bolesti, no one koje jesu, nisu uočile statistički značajnu povezanost između konzumacije jaja i koronarne bolesti[9][12][13][14][16][18].Treba napomenuti da su citirane studije rađene na općoj populaciji, a ne sportašima. Logična je hipoteza da sportaši, a posebno bodybuilderi, ciji je cilj povećanje mišićne mase ili skidanje masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase uz kalorijsku restrikciju, imaju povećanu potrebu za svim hranjivim tvarima, uključujući prehrambeni kolesterol. Uz to, dokazano je da dizanje utega povoljno djeluje na lipidni profil [21][22].

U skladu s navedenim, prosječna zdrava osoba može bez bojazni konzumirati nekoliko jaja dnevno. Sportaši u intenzivnom treningu mogu konzumirati i veće kolicine jaja bez negativnih posljedica.

Reference:[1] David E. Cohen, MD, PhD : Cholesterol Metabolism and the Concept of Dual Inhibition[2] Paul N Hopkins: Effects on dietary cholesterol on serum cholesterol: a meta-analysis and review, Am J Clin Nutr 1992; 55:1060-70[3] A Receptor-Mediated Pathway for Cholesterol HomeostasisMICHAEL S. BROWN AND JOSEPH L. GOLDSTEIN, Nobel Prize lecture, 1985.[4] Stanley Ip, MD; Alice H. Lichtenstein, ScD; Mei Chung, MPH; Joseph Lau, MD; and Ethan M. Balk, MD, MPH: Systematic Review: Association of Low-Density Lipoprotein Subfractions With Cardiovascular Outcomes[5] Carey MC, Duane WC. Enterohepatic circulation. In: Arias IM, Boyer JL, Faustoet N, et al., eds. The Liver: Biology and Pathobiology. New York: Raven Press, 1994:719-767.[6] Nestel PJ, Poyser A. Metabolism. 1976 Dec;25(12):1591-9.Changes in cholesterol synthesis and excretion when cholesterol intake is increased.[7] John D. Brunzell, MD, FACP , Michael Davidson, MD, FACC, Curt D. Furberg, MD, PHD, Ronald B. Goldberg, MD , Barbara V. Howard, PHD, James H. Stein, MD, FACC, FACP, Joseph L. Witztum, MD: Lipoprotein Management in Patients With Cardiometabolic Risk, Consensus statement from the American Diabetes Association and the American College of Cardiology Foundation[8] Riechman SE, Andrews RD, Maclean DA, Sheather S.: Statins and dietary and serum cholesterol are associated with increased lean mass following resistance training. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2007 Oct;62(10):1164-71.[9] A Prospective Study of Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in Men and Women, Atherosclerosis. 1985 Feb;54(2):157-66.[10] Effect of egg yolk feeding on the concentration and composition of serum lipoproteins in man. Beynen AC, Katan MB. J Nutr Biochem. 2009 Apr 13. [Epub ahead of print][11] Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet., Mutungi G, Waters D, Ratliff J, Puglisi M,Clark RM, Volek JS, Fernandez ML.[12] Diet and 20-year mortality from coronary heart disease. The Ireland-Boston Diet-Heart Study, LH Kushi, RA Lew, FJ Stare, CR Ellison, M el Lozy, G Bourke, L Daly, I Graham, N Hickey, R Mulcahy, and et al.[13] Dawber, Nickerson, Brand, Pool: Eggs, dietary cholesterol, and coronary heart disease, Am J Clin Nutr 1992[14] Nutritional Contribution of Eggs to American Diets, Won O. Song, PhD, MPH, RD, and Jean M. Kerver, MS, RD Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 5, 556S–562S (2000)[15] Metabolic origins and clinical significance of LDL heterogeneity, Kaspar K. Berneis and Ronald M. Krauss, Donner Laboratory, Lawrence Berkeley National Laboratory, University of California, Berkeley, CA 94720[16] Egg Consumption and Coronary Heart Disease: An Epidemiologic Overview, Stephen B. Kritchevsky, PhD, and David Kritchevsky, PhD, FACN[17] Consumption of One Egg Per Day Increases Serum Lutein and Zeaxanthin Concentrations in Older Adults without Altering Serum Lipidand Lipoprotein Cholesterol Concentrations, Elizabeth F. Goodrow, Thomas A. Wilson, Susan Crocker Houde, Rohini Vishwanathan, Patrick A. Scollin, Garry Handelman and Robert J. Nicolosi[18] Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and all cause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80) Yasuyuki Nakamura, Tomonori Okamura, Shinji Tamaki, Takashi Kadowaki, Takehito Hayakawa, Yoshikuni Kita,Akira Okayama, and Hirotsugu Ueshima for the NIPPON DATA80 Research Group[19] “Egg phosphatidylcholine decreases the lymphatic absorption of cholesterol in rats”[20] http://www.nutritiondata.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2[21] Ullrich IH, Reid CM, Yeater RA: Increased HDL-cholesterol levels with a weight lifting program.[22] Goldberg, L., & Elliot, D. L. (1985). The effect of physical activity on lipid and lipoprotein levels. Medical Clinics of North America, 69(1), 41-55.

Autor: S.Obrenović