Fitness recept – Čokoladna torta s posnim sirom
03/01/2019
Fitness recept – Čokoladni kolač od batata
05/01/2019
Show all

Zašto ne napredujem?

Početi ću od samog sebe i svojih početaka kad sam tek počeo trenirati.

Kao i svi ostali, htio sam izgledati dobro, biti jak, imati pločice..

Zdravlje i unaprjeđenje sebe na svim životnim poljima nije bilo među prioritetima mojih ciljeva.

Trenirao sam bez nekog plana, većinom su to bile sprave a nedovoljno osnovnih pokreta sa utezima, kako sam bio mršav, cilj je bila i mišična masa pa sam tako jeo puno ali ne i kvalitetno. Nisam znao da su masti jednako važne kao i svi ostali nutrijenti, mislio sam da je bolje unositi što više proteina nego što je zaista bilo potrebno, puno sam vjerovao u suplemente, puno različitih suplemenata sam koristio i potrošio puno novaca na njih, ali danas za sve to kažem  da je sve iz prošlosti škola a svaka škola ima svoju cijenu.

Važno je imati plan koji slijedite. Ako trenirate bez plana i hranite se po vlastitoj procjeni „zdravo“, možete izgledati solidno ali za konkretan napredak potreban je plan. Za sve što radite potreban je plan a ako ga nemate veća je vjerovatnost da ćete izgubiti vjeru u smisao onog što radite.Postavite realne ciljeve  i težite kvalitetnoj izdradnji, i kad vam je cilj mršavljenje tj gubitak masnog tkiva potrebno je težiti kvalitetnoj izgradnji metabolizma, jer često iza osobe sa viškom masnog tkiva zapravo stoji mršava, neuhranjena osoba koja je u velikom deficitu sa mišićnom masom.

Cilj je izgradnja metabolizma koji može opravdati kalorijske deficite i intezivne treninge.

Uglavnom osobama koje žele smršaviti ne bude prvi put da žele smršaviti a uglavnom ni prvi put da pokušavaju smršaviti. Puno vas je radilo razne dijete, velike kalorijske deficite nakon kojeg se dogodi jojo efekat gdje nastrada vaš metabolizam. Kad krenete sa novim pokušajem nemojte očekivati ni tražiti čudo od vašeg trenera jer ako ste narušavali metabolizam mjesecima ili godinama, ne možete očekivati neke drastične promjene za 2 mjeseca. Često mi se jave klijenti pa na pola suradnje kažu kako nemaju motivaciju.. Ja ne mogu nikome dati motivaciju, mogu održati neku kratku propovijed ali to će te držati jedan dan, motivacija je zapravo preduvjet  prije same pomisli na nekakvu suradnju i promjenu, preduvjet je da se nekome javiš za pomoć.. Ako osoba želi smršaviti, recimo da imate 100 kg a želite imati 60 kg.. meni bi motivacija bila upravo tih 100 kg, motivacija mi je da ih skinem.

Tu je naravno i radna etike, želja, volja, strpljenje i odricanje. Ništa se ne može drastično napraviti sa tijelom u kratkom roku osim narušiti neku ravnotežu koja vlada u tijelu, narušiti  hormonalnu sliku, pretrenirati se zbog previše treninga, drastično povećati razinu kortizola zbog premalo oporavka, usporiti rad štitnjače koja se teško vraća u normalu kasnije, izgubiti menstruaciju..sve to zbog nekakvog savršenog tijela koje kad i dostignete, nećete biti zadovoljni.Pogotovo nećete biti zadovoljni kad taj savršeni izgled poželite zadržati a time opet raditi razne radikalne okolnosti za tijelo kao što je npr kalorijski deficit nakon deficita.

Tijelo kad-tad uzvrati a vjerujte mi da se nećete prepoznati kad krenete jesti sve što vam se nađe pod rukom nakon iscrpljujućih dijeta..S druge strane postoje situacije gdje pojedinci namjerno nakon definicije krenu u off sa svime, vrate 30 kg i izgledaju kao da nikad nisu ni trenirali..

Postoji zlatna sredina, postepen proces, izgradnja metabolizma.. jer ako ste se mjesecima ili godinama odnosili prema svome tijelu loše, zašto očekivati drastične promjene za kratak period?

Istina je da genetika jednim dijelom igra ulogu u brzini samog napretka, ali ne do te mjere da genetika postane izgovor. Problem je češće u  manjku želje, manjku odricanja i discipline, radne navike..

Mišići su nam potrebni i oni su motor u tijelu, motor koji vrši aktivnosti, sagorjeva kalorije. Salo je teret koji nam smeta, koji nema važnu funkciju u tijelu.

Stoga radite sve ono što ide u prilog vašim mišićima a to znači da ih stimulirate sa osnovnim vježbama, pružite im esencijalne nutrijente (proteine i masti), i ugljikohidrate također ali u količini ovisno o vašem cilju, a to je najčešće između visokog unosa UH i nikakvog unosa UH.

Pružite tijelu odmor jer više treninga nije bolje već može biti lošije ako se ne regenerirate. Mišići napreduju dok odmaraju. Budite strpljivi, budite vrijedni i marljivi, ne uspoređujte se sa drugima jer često za savršena tijela koja svakodnevno viđate na internetu postoji i druga strana priče i nije sve kako se čini naizgled. Recimo kad je bio seminar Lazar Angelova u Mostaru, primjetio sam da je većina onih koji su bili na seminaru izgledali bolje nego Lazar 🙂 Uz dužno poštovanje naravno..

Težite dugovječnosti, jer iz 10godišnjeg iskustva sigurno mogu reći da sam prošao dosta toga u ovoj branši, nagledao se svakakvih ekstremnih siutuacija, radio svakakve ekstremne situacije i da trenutno, kad se najmanje opterećujem sa izgledom, izgledam sebi sasvim zadovoljavajuće jer znam da takvu formu koja i nije moja najbolja forma – budimo iskreni, želja je mnogih a zadržavam je bez ikakvih problema i muke po pitanju prehrane, trenutno bez ikakvih dodataka uživajući u svakom treningu, svakom obroku i svakom danu. Težite zdravlju i ne zaboravite na ovo što vam govorim iz iskustva.

Puno je bolje kad se ujutro probudite, pogledate se u ogledalo i vidite kako izgledate dobro, sa pravim osmijehom na licu, nego kad se ujutro pogledate u ogledalo, dok izgledate mrvicu bolje, boreći se protiv svih onih izgladnjelih, mukotrpinih i napaćenih grimasa i izraza lica sa lažnim osmijehom i voljom za životom koja je na razini nule.

Autor:  Tomislav Gustin