Fitness recept – Proteinska pita od jagoda
24/06/2015
KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI ODLAZAK U TERETANU?
24/06/2015
Show all

Zašto dolazi do jojo-efekta?

Ako želite smršaviti, morate se oprostiti od dosadašnjeg načina života te životnih i prehrambenih navika. To nije lako, priznajem.
Kad krenete sa određenom dijetom jako loše je uz sve to pristupiti sa stavom:  izdržat ću tih 2-3 mjeseca, a kasnije se vratiti starim navikama i, najčešće, pojesti sve što se nađe pod rukom. Ključ je u tome da se naučite pravilno hraniti i zavoljeti takav način života, taj fitness lifestyle.
No, da se vratim na glavnu misao, a to jojo-efekt.
Zamislimo kao primjer jednu djevojku koja je krenula na dijetu.
Odlučila se za dijetu za koju je u nekom časopisu pročitala da je iznimno učinkovita. Ili, puno gore, ali nažalost i puno češće, onu dijetu koju većina izabere a to je ne jesti ništa (ili minimalno), piti vodu i raditi na tone kardio treninga. No, naša zamišljena djevojka će stvarno doći do željene brojke na vagi (da ne spominjem kako će mlohavo, izmučeno i zapravo loše izgledati).
Da pojasnim: Takvim režimom prehrane tijelo dovodimo u alarmantnu situaciju: puno je aktivnosti, puno kardio treninga, energiju ne dobiva zbog gladovanja pri čemu dolazi do usporavanja metabolizma. Naime, tijelo je savršena mašina i funkcionira na sistemu: preživi ili umri. Stoga, u ovakvoj situaciji ljudski organizam drastično usporava svoj metabolizam tj. potrošnju, da bi čovjek preživio.
Nakon što djevojka iz zamišljenog primjera završi s dijetom (jer je izgubila višak kilograma, a pitanje je koliko je zapravo izgubila potkožnog masnog tkiva), i vrati se na staru prehranu, koja je opet relativno skromna i siromašna nutrijentima i kalorijama, dogodit će se tzv. jo-jo efekt. Naime, zbog usporenog metabolizma i ta “siromašna” prehrana, taj relativno nizak kalorijski unos opet je dovoljan da se stvori višak kalorija u odnosu na potrošnju, jer je metabolizam drastično usporen.
Na taj način, svi izgubljeni kilogrami se vrlo brzo vrate.
Zapamtite, masno tkivo se ne uklanja krvnički, izgladnjivanjem i silovanjem tijela treninzima baziranim na potrošnji, raznim kružnim treninzima ili kardio trenizima već pametnim pristupom s minimalno kardio treninga, uz pomno planiran težinski trening te redovne i uravnotežene obroke, bez gladovanja.
Na taj način sa rastom mišićne mase raste i bazalni metabolizam a samim time  gubitak potkožnog masnog tkiva je brži i lakši.
(Cure, ne, nećete izgledati kao bodybuilderi jer sa takvim stavom podcjenjujete sve fitnes cure koje su ostavile desetljeće treninga i strogog režima iza sebe da bi na kraju opet bile mišićave kao prosječan adolescent).
Mišića možete dobiti točno onoliko koliko je potrebno da izgradite dobar metabolizam te pomoću istih potrošite višak potkožnog masnog tkiva i izgledate bolje u haljini.
Ovaj put je često sporiji i ne postoji drastični pad sa kilogramima kao u prvom primjeru ali zato nećete ni platiti sa kamatama kao u prvom primjeru.