TOMISLAV GUSTIN I TINA: TRANSFORMACIJA NAKON PORODA!
24/06/2015
Početnici – smanjite opterećenost treningom!
24/06/2015
Show all

“Way Of Life” mi je promijenio zivot

S 15 godina sam kod kuće počeo raditi trbušnjake i sklekove, a nedugo nakon toga kupio sam i set bučica. Prije toga, još u ranom djetinjstvu trenirao sam nogomet, ali ljubav prema bodybuildingu ubrzo je prevladala.

Napredak koji se vidio gotovo iz dana u dan davao mi je dodatnu motivaciju i postajao poticajem,  pa sam ubrzo počeo proučavati svu dostupnu literaturu, stjecati znanja o prehrani i naučio slušati reakcije svoga tijela kako na hranu tako i na treninge.

Nedugo nakon toga, kupio sam i osnovne dodatke prehrani poput whey proteina.

Fitness i zdravlje

Još od ranog djetinjstva uvijek sam bio boležljiv, od raznoraznih prehlada i viroza, anemije pa do nepravilnog držanja.

Godine vježbanja i pravilna prehrana pridonijele su boljem imunitetu kao i pravilnom držanju. Ne sjećam se kada sam posljednji put bio bolestan. 2007. godine dijagnosticirana mi je cista u bedrenoj kosti i doktori su rekli da možda neću ni hodati.

Cista se naravno povukla, a noge su danas definitivno moj najveći adut. Uvjeren sam da je jednim dijelom za novo okoštavanje zaslužan bodybuilding, direktno ili indirektno.

Samokontrola

Svaki sportaš zna koliko je samokontrola važna da bismo postigli neki rezultat. Potrebne su godine odricanja i odolijevanje raznim porocima,  primamljivoj i nezdravoj hrani,  hedonizmu i sl.

Bez obzira na to što bodybuilding u prijevodu znači tjelogradnja, jednakom mjerom se izgrađuje karakter i psihološka snaga.

Predanost i pedantnost

Bodybuilding je sport koji zahtjeva maksimalnu predanost i pedantnost. Od izvođenja perfektnih ponavljanja tijekom određene vježbe do savršeno izbalansiranih obroka. Kroz bodybuilding sam naučio tu predanost upražnjavati u svakoj životnoj sferi. Bilo da se radi o obavljanju nekog svakodnevnog posla, čišćenja sobe ili nešto treće,  sve mora biti uredno i napravljeno s maksimalnom predanošću!

Organizacija

Potrebno je uskladiti trening, pripremu obroka s ostalim dnevnim obavezama, slobodnim vremenom i druženjem s djevojkom, prijateljima i sl.

Organizacija i priprema su ključ

Ukoliko doista želite napredovati i ostvariti rezultate ovaj dio vam neće teško pasti. Dizanje rano ujutro, pripremanje obroka za cijeli dan i planiranje. Nositi hranu sa sobom kad god je potrebno i briga da zaliha potrebnih namirnica „štima“ od velike su važnosti.

Ovaj je dio također utjecao na ostale sfere svakodnevnog života. Puno bolja organizacija i poduzetnost za svakodnevne poslove nevezane za bodybuilding.

Strpljenje

Jedan od važnijih faktora u cijeloj priči je strpljenje. Svi znamo da u životu ništa ne dolazi preko noći. Bodybuilding je tipičan primjer i potrebno je određeno vrijeme popraćeno kvalitetnim radom da biste naposljetku ostvarili neki rezultat.

Ni Rim se nije izgradio preko noći pa tako i tijelo treba određeno vrijeme da bi nam uzvratilo napretkom. Uz bodybuilding sam naučio biti strpljiv. Niti jedan uspjeh u životu neće doći odjednom.

Budite strpljivi i ulažite u svoje znanje. Čitajte literaturu o bodybuildingu ili nečemu drugom što vas zanima i vjerujte da će se s vremenom sve isplatiti!

Za kraj

Bodybuilding treba shvatiti dugoročno. Nije nešto što se radi samo za danas ili sutra.

Nemojte biti previše opterećeni. Brojanje kalorija i jedenje po satu samo dovodi do nepotrebnog stresa koji usporava vaš napredak. Naravno da to ne umanjuje važnost discipline. Uzmite odmor od treninga kada osjetite da vam je potrebno i priuštite si neki cheat obrok s vremena na vrijeme. Ako osjetim da mi padne motivacija,  radije uzmem tjedan dana odmora da obnovim želju za treningom, nego da se silim i treniram nemotiviran.

Trenirajte i veselite se svakom novom danu i procesu jer putovanje je ono što usrećuje, a ne destinacija. Bit ćete sretniji, veseliji, svakodnevne poslove obavljat ćete s lakoćom i ništa vam neće biti teško.

Svima preporučujem neki oblik tjelovježbe i pravilnu izbalansiranu prehranu. Ipak, stvoreni smo za neki oblik fizičkog rada, a ne za sjedilački način života koji je masovna pošast današnjice.

Bodybuilding nije sav moj život, ali bez bodybuildinga nema ni života! Zbog bodybuildinga se u životu ničega ne odričem i trenirat ću dok sam živ!

 

Autor:  Tomislav Gustin