Fitness recept – Polpete od graška
04/02/2016
Da li je dovoljno jesti manje a trenirati više da bi dugoročno i na zdrav način izgubili masno tkivo?
05/02/2016
Show all

Ugljikohidrati ili masti za doručak?

Ukoliko trenirate ujutro, trošit ćete više masnog tkiva jer je razina glikogena niska ili prazna.
Hormon rasta, koji je i jedan od najvećih fatburnera u ljudskom organizmu pojačano se luči za vrijeme noćnog sna, a na ovaj način, sa proteinsko-masnim obrokom gdje izbjegnemo ugljikohidrate produljujemo njegovo lučenje.
Masti su stabilniji izvor energije, drže nas duže vremena i ne uzrokuju nagle oscilacije u energiji i raspoloženju kao što to rade ugljikohidrati.
Razlika između jednostavnih i složenih ugljikohidrata po brzini apsorpcije je zanemariva ali razlika između masti i ugljikohidrata je ogromna!
Ugljikohidrate kao brzi izvor energije unosite u vrijeme kad je brzi izvor energije potreban a to je prije i nakon treninga.
Ako su ugljikohidrati brzi izvor energije, kad ih treba jesti? Pa kad je brzi izvor enrgije potreban! Vrlo jednostavno..
Sigurno to nije obrok prije spavanja ako nemate dobar razlog i ciljanu manipulaciju koju radite s time.
Može biti i samo nakon treninga, ne postoji pravilo ali je važno da to bude u periodu kad radimo aktivnost gdje radimo iznad 2/3 od svojih sposobnosti.
Kardio trening to nije, to se odnosi na trening sa utezima
Sa učestalim ugljikohidratnim obrocima smanjiva se naša inzulinska osjetljivost što znači da će oni ugljikohidrati koje pojedemo lakše otići kao masno tkivo a ne u glikogenske zalihe u mišićima.
Slabija inzulinska osjetljivost = manja mogućnost za izgradnju mišića odnosno veća mogućnost raspadanja istih.
Što je razina inzulina veća, to je razina testosterona i hormona rasta manja.
Naravno, nakon treninga se inzulin treba isprovocirati.
Što je razina inzulina niža to je razina testostrona i hormona rasta veća!
Zapamtite, kad pojedete ugljikohidrate, glukoza je jako brzo u krvi, no isto tako jako brzo ide dalje, može se iskoristiti kao energija (na treningu sa opterećenjem), može se pohraniti kao glikogen u jetri ili mišićima a može se pohraniti kao masno tkivo.
Što će se dogoditi od navedenog ovisi o vama, cijelom vašem pristupu koji radite i o tome koliko dobro poznajete funicioniranje i ponašanje makronutrijenata.

Autor: Tomislav Gustin