Fitness recept – Nedjeljnji cheesecake
24/03/2019
Fitness recept – Polpete s pomfritom od palente
27/03/2019
Show all

Tomislav Gustin i Nikola – Transformacija za 2 mjeseca

Transformacija s Nikolom trajala je 2 mjeseca. Cilj je bio kroz prvih nekoliko tjedana podići metabolizam tako što smo ubacili 4-5 obroka u danu od kojih je svaki sadržavao proteinski dio

(Meso, riba, jaja, posni sir, whey..) dok su ugljikohidrati bili zastupljeni u manjoj količini nakon treninga isključivo iz riže ili krumpira.

Veći dio energije crpili smo iz zdravih masti kao što su orašasti plodovi, bučino i maslinovo, avokado.

Nakon što smo podigli bazalni metabolizam odradili smo cikliranje energenata. To je faza gdje se količina ugljikohidrata i masti mijenjaju ovisno o vrsti i zahtjevnosti treninga osnosno veličini mišićne skupine koju radimo. Ako se radi o treningu nogu ili leđa, unos ugljikohidrata je veći a unos masti manji dok kod potisaka i treninga ruku unos ugljikohidrata je manji ali je unos masti veći. U tom procesu kalorije ne spuštamo već samo mijenjamo omjer masti i ugljikohidrata. Cilj je manipulacijama hormona (testosteron, inzulin, hormon rasta) tijelo dovesti u situaciju da troši masno tkivo kao primarni izvor energije. Tijelo neće trošiti masno tkivo samo zato jer ono postoji i jer je masno tkivo samo po sebi pohranjeni višak energije. Tijelo je ipak složeniji stroj od toga i njime je potrebno znati upravljati.
U ovoj fazi redovno smo radili tzv nadopune kalorija kroz ugljikohidrate uz nešto malo šećera (refeed day) te postepeno podizali kalorijski unos. Cijeli proces smo okončali sa nekoliko tjedana keto dijete. Ugljikohidrate smo potpuno izbacili dok smo unos masti dodatno povećali. Pratili smo tijek ketoze pomoću keto stickova i pomoću njih planirali nadopune tj punjenja ugljikohidratima kako bi izbjegli mišićni katabolizam.

Više transformacija možete pogledati ovdje

KONTAKTIRAJ ME