Fitness recept – Banana muffini
02/10/2018
Naše tijelo je stvoreno za kretanje
04/10/2018
Show all

Sve počinje od mišića

Najbrži način kako do ravnog trbuha bez da žrtvujemo zdravlje je kroz izgradnju mišićne mase koja troši masno tkivo, te balansirana prehrana tako da trošimo masne stanice za energiju a ne šećer.
Volim to objasniti na sljedeći način (Znate onaj osjećaj kad pojedete nešto ugljikohidratno, škrobasto, najedete se i zadovoljni ste – to je osjećaj gdje tijelo neće trošiti masno tkivo kao energiju nego glukozu koju ste unijeli kroz obrok. A znate onaj osjećaj gdje pojedete pileća prsa sa salatom začinjenom bučinim uljem, uz to i šaku badema, osjećate se fino ali nekako kao da biste mogli pojesti još.
Ako bi me netko pitao kako osjetiti da gubim masno tkivo, rekao bi mu da je to taj osjećaj!
Nisi gladan, ne treba ti više energije nego što si pojeo u obroku, već ti samo rastu „zazuzbice“ jer iz kuhinje dolazi miris bakine pite koja samo da ne progovori: „Hej, i ja postojim..“
Ako želiš trošiti salo imati ćeš onaj osjećaj da nisi pun do kraja, ali si energetski stabilan, funkcioniraš i realno, ništa ti ne nedostaje.
Ako ćeš taj osjećaj utažiti i pojesti ugljikohidratne namirnice ili ćeš ih pojesti više nego što trebaš, nećeš gubiti salo već ćeš ga eventualno i dobivati. Vrlo jednostavno.
Što više mišića imaš, tolerirati ćeš više ugljikohidrata. A da bi imao više mišića potreban je težinski trening. To je jedini način kako izgubiti masno tkivo bez da izgubite zdravlje, a uz to ćete usporiti i proces starenja jer što češće provociraš inzulin brže stariš. Trening je neophodan za izgradnju i održavanje snage i mišićne mase. Čak i ako ne utječemo na ubrzani gubitak mišićne mase kroz razne niskokarorične dijete i kardio treninge, mišićnu masu prirodno gubimo što smo stariji. Mišići znače život i imaju važnu ulogu za naše zdravlje stoga radite na mišićima da bi oni trošili vaše masno tkivo i olakšali vam svakodnevne aktivnosti.

Autor: Tomislav Gustin