Fitness recept – Čokoladno proteinski keksi
09/09/2018
Trening treba biti jednostavan
21/09/2018
Show all

Što uzrokuje “Skinny-Fat” izgled

Što zapravo znači skinny-fat?

Riječ mršav podrazumijeva nekoga tko ima jako malo kilograma, dok za deblju osobu odmah pomislimo kako ta osoba ima previše kilograma.

„Skinny-fat“ podrazumijeva osobu koja ima neprimjetnu mišićnu masu a istovremeno visok postotak masnog tkiva.

Kako dolazi do takve građe?

Više je razloga a jedan od njih je ako osoba radi previše kardio treninga.

Previše aerobnog treninga dovodi do smanjenja mišićne mase.

Sljedeći razlog koji dovodi do skinny-fat izgleda je prenizak unos hrane.

Kad osoba želi izgubiti masno tkivo, prirodno odmah pomislimo kako treba smanjiti unos kalorija što je logično.

Problem je što mnogi pretjeraju u ovoj činjenici i to postane radikalan potez i ekstremno nizak unos kalorija.Da bi sačuvali mišićnu masu potrebno je uzimati dovoljnu količinu proteina kroz obroke uz sve ostale zakonitosti koji sad nisu glavna tema.

Cilj je biti u blagom a ne u ekstremnom kalorijskom defcitu. Cilj je da osim proteina i ostali nutrijenti budu pravilno raspoređeni, kalorije crpiti pretežno ih zdravih masti dok količinu ugljikohidrata treba ograničiti.

Sljedeći razlog koji dovodi do „skinny-fat“ izgleda nadovezuje se na pethodni dio a to je strah od konzumiranja masnoća.

Iako i ptice na grani već znaju, do mnogih vijest o važnosti konzumiranju masti u prehrani nažalost nije stigla ili je nisu prihvatili. Iako ta vijest i nije neka nova vijest.

Tako i danas još uvijek postoje „masti-fobičari“. Znate ono kad čujete od nekog da kaže: „Ne jedem masno“, „Izbacio sam masno“. Ili „Zar te bademi neće udebljati“?

Izbjegavanje težinskog treninga je još jedan razlog za „skinny-fat“ izgled.

Trening snage tj trening sa utezima je alfa i omega te je peduvjet za mnoge naše ciljeve u fitnessu ali i životu općenito.

Trening snage je važan za mišiće koji će trošiti masno tkivo, bitan je za dobro raspoloženje, pravilno držanje i zdravlje lokomotornog sustava, za prirodnu proizvodnju testosterona, za veće glikogenske zalihe što istovremeno znači veći dnevni unos zasluženih ugljikohidrata.

Ali zasluženih unutar metaboličkih potreba a ne u smislu: „Bio si dobar, evo ti čokolada“. 

Za onaj osjećaj: „Imaš problem, iživiš se na šipci, nemaš problem“.

 

Autor:

Tomislav Gustin