Kako povećati mišićnu masu?
23/06/2015
Fitness recept – Oreo keksi
23/06/2015
Show all

Što je važnije za napredak, trening ili prehrana?

Trening i prehrana a naposljetku i odmor tj regeneracija su od podjednake važnosti. Možete trenirati jako i pravilno ali ako ne popratite sve sa kvalitetnom prehranom i odmorom, napredak će izostati ili neće biti maksimalan.
Isto tako, možete se hraniti savršeno, na meniju imati sve najbolje namirnice ali ako trening nije kvalitetan ili uopće ne trenirate, rezultata neće biti.
Treningom stvaramo mikrotraume na mišićnim vlaknima uslijed čega se događaju hormonalna lučenja koja daju potencijalnu priliku za daljnji napredak a da li će do napretka doći ovisi o prehrani i odmoru. Da li ćemo kapitalizirati taj trening tj iskoristiti benefite istog ili će on djelovati kontraproduktivno.
Laički rečeno, da li će trening kasnije na nas djelovati anabolički ili katabolički ovisi o navikama poslije treninga, prehrani i odmoru.
Hrana također utječe na naše hormone, sve što stavimo u usta djeluje na naše žlijezde koje luče hormone koji su zaslužni za cijeli naš izgled, rast ili gubitak mišićne mase, rast ili gubitak postkožnog masnog tkiva, raspoloženje, pospanost, umor ili snagu.
Stavljati nekakve omjere kao npr da je za napredak zaslužna
80% prehrana a 20% trening za mene je glupost.
To je isto da se pitate bez čega ne možete živjeti: 
bez zraka, vode ili hrane?

Autor:  Tomislav Gustin