Hrana protiv umora
12/08/2015
Ugljikohidrati: koliko je potrebno?
12/08/2015
Show all

Previše proteina?

Vaša visoko proteinska prehrana je mnogo sigurnija nego što to mnogi nutricionisti žele vjerovati.

Nisam li nedavno čuo nešto o povezanosti proteina i oštećenja bubrega?

„Raspad aminokiselina rezultira stvaranjem amonijaka,“ kaže dr.sc. Tabatha Elliott, koja je zadnjih nekoliko godina intenzivno proučavala proteine na Sveučilištu u Galvestoneu, Texasu. „Amonijak se poslije toga pretvara u jetri u manje štetan spoj, ureu, koja potom dolazi do bubrega nakon čega se urinom luči iz tijela. Budući da je zadatak bubrega uklanjanje viška proteina koje tijelo ne koristi, jedna se grupa nadobudnih nutricionista naveliko brine da bi prevelika količina konzumiranih proteina mogla ugroziti zdravlje bubrega.

Međutim, nekoliko je studija potpuno poništilo ovu zabrinutost. Prema jednom istraživanju prezentiranom na međunarodnoj konferenciji Internacionalnog društva i sportske prehrane 2005. godine, ispitivanju je pristupilo 77 muškaraca u domeni bodybuildinga, prilikom čega su im mjereni određeni pokazatelji u krvi koji ukazuju na trenutno stanje bubrega. Ispitanici su konzumirali 1,7 grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine i njihovi su bubrezi bili savršenog zdravlja. U još jednom istraživanju, provedenom na Sveučilištu Brussel u Belgiji, rezultati su bili gotovo jednaki, samo što su ovdje ispitanici konzumirali 2,7 grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine. Prema tome, postoje vrlo snažni dokazi da sportaši koji konzumiraju iznad prosječnu količinu proteina, zapravo te proteine koriste u druge svrhe, poput izgradnje mišićne mase ili potrebe za energijom. Njihova tijela možda i ne iskoriste stopostotnu količinu proteina koju su pojeli, ali zato onaj dio koji se i ne potroši, ne predstavlja značajniju opasnost za bubrege.

A što je s mojim kostima? Može li ih prevelika količina proteina učiniti krhkima?

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da prevelika količina proteina u prehrani može povećati stupanj sekrecije kalcija iz tijela, što na kraju može dovesti do fraktura kostiju i osteoporoze, međutim ove su studije koristile pročišćeni oblik proteina, odnosno necjelovite izvore hrane poput mesa. „Ali ja pijem tri proteinska napitka dnevno,“ reći ćete u panici. „Zar to nisu pročišćeni proteini?“ Sada dolazi ali. Ali također konzumirate cjelovite izvore hrane poput piletine i odrezaka tako da ste tijelo opskrbili dovoljnom količinom protektora kalcija, fosforom i drugim nutrijentima. To su u najmanju ruku bili rezultati studije objavljene u Journal of Nutrition 2003. godine. Ispitanici su bili na visoko mesnoj i nisko mesnoj prehrani osam tjedana, nakon čega su znanstvenici ustvrdili da nije bilo razlike u količini izlučenog kalcija između grupa.

Još uvijek ste zabrinuti?

Studija iz Waršave je pokazala, barem na štakorima, da visoko proteinska dijeta zapravo povećava koštanu mineralizaciju, što znači da što su štakori jeli više proteina, to su im kosti bile jače. Isto tako, imajte na umu da je vježbanje s otporom (dizanje utega) jedan od najboljih načina kako kosti održati snažnima. Preporučujemo najmanje 2 grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine, ali iz kvalitetnih izvora uz nekoliko proteinskih napitaka prije i poslije treninga.

Izvor: flexonline.com