Sve počinje od mišića
03/10/2018
Fitness recept – Najbolje proteinske pločice
04/10/2018
Show all

Naše tijelo je stvoreno za kretanje

Povećana razina šećera u krvi najčešći je uzrok za razvoj degenerativnih bolesti mozga i srca te za za nastanak dijabetesa tipa 2 a mogućnost za razvoj istih nastaje kako imamo manju sposobnost da apsorbiramo i iskoristimo glukozu (odnosno idemo prema inzulinskoj rezistenciji).
Glukoza u krvi ne nastaje samo ako unosimo ugljikohidrate ili šećer u sebe, već može nastati i raspadanjem naših mišića ako im ne pružimo dovoljno proteina kroz dan.
Da bi imali zdravu toleranciju na glukozu i inzulinsku osjetljivost potrebna je aktivnost te balansirani obroci koji se uvijek sastoje od proteina a ovisno o našem metabolizmu, postotku masnog tkiva te našem cilju, određujemo unos masti i ugljikohidrata. Najviše kalorija u danu potrebno je da dolazi iz masti, a ugljikohidrate treba pažljivo dozirati prema aktivnostima.
Nažalost, ovo u današnje ugljikohidratno doba, često čine najveći udio kalorijskog unosa i to najčešće iz rafiniranih izvora (bijelo brašno i pekarski proizvodi, slatkiši i grickalice, sokovi itd). Postalo je obrnuto, umjesto da jedemo proteine od kojih smo sačinjeni, jedemo šećere kojih ionako imamo i previše (uglavnom to više nije šećer, već pohranjeno masno tkivo u obliku sala). Masnoća se bojimo jer živimo u uvjerenju da su štetne iako su zapravo ugljikohidrati (rafinirani, pretjerivanje) uzrok današnjih modernih bolesti za koje prije nismo znali ili koje su bile rezervirane za osobe starije dobi a ne dvadesetogodišnjake.
Čovjek je od pamtivijeka bio lovac i sakupljač (hranio se plodovima,biljkama i životinjskim mesom) sve do pojave ratarstva (poljoprivrede), koja je relativno mlada. Od pojave ratarstva uživamo sve fine i ukusne proizvode ali se i borimo sa modrnim bolestima.
I sam jedem žitarice (iako je to najčešće samo riža), nisu sve žitarice loše, ali činjenica je da su mnoge nastale čovjekovim utjecajem, križanjem i sl. U svojoj prehrani nisam isključiv i jedem sve, od mesa, žitarica a povremeno i pizzu i sladoled, ali kao u svemu, u životu uvijek naginješ na jednu stranu pa tako i u prehrani a razlog zašto pišem sve je samo moje razmišljanje o prehrani i načela kojih se držim.
Isto je što se aktivnosti tiče, nemamo svi iste prioritete, niti je teretana svačiji cilj, ali poenta je da radimo ono za što smo stvoreni a to je da budemo aktivni i koristimo mišiće.
Tko kaže da moramo sjedati na poslu, ili da ne možemo prošetati do trgovine, koristimo stepenice a ne lift, napravi nekoliko krugova u uredu, prošetaj umjesto gledanja TV-a, parkiraj auto malo dalje i jedan dio prošetaj.
Pogledajte samo malo dijete kako zauzme poziciju čučnja i u tom položaju može stajati satima, dok mnogi odrasli padaju na leđa ili uopće ne mogu zauzeti taj položaj.
Izgubili smo sposobnost jer čučnjeve ne radimo, naše stolice, fotelje i automobili su taj pokret učinili nepotrebnim.
Ovo se možda čine male promjene ali iste te male promjene (Prije smo lovili, penjali se, pješačili danima, saginjali se, podizali) su nas dovele do patoloških stanja i od nas napravile osobu koja ne može izvesti pravilni čučanj, trpi bolove u leđima i riskira pojavu dijabetesa.

Autor: Tomislav Gustin