Kako ostati motiviran?
29/09/2018
Fitness recept – Proteinski kolač sa cimetom
01/10/2018
Show all

Mainstream pristupi za postizanje forme 75% populacije će učiniti gojaznima i frustriranima a ostalih 25% pretreniranim i izglednjelim

Mainstream pristupi za postizanje forme 75% populacije će učiniti gojaznima i frustriranima a ostalih 25% pretreniranim i izglednjelim.
„Treniraj više a jedi manje“ pristupi će naše tijelo natjerati da troši manje energije a pohranjuje više
(u obliku potkožnog masnog tkiva). To će uzrokovati povratak izgubljenih kilograma nakon što završimo sa kalorijskim deficitom
(popularnim dijetama i sl).
Takav pristup će naštetiti našim hormonima i metabolizmu od čega oporavak može trajati i godinama. Unatoč našim naporima što jedemo manje a treniramo više, nastavljamo se debljati.
Zašto se to događa? Jer živimo u uvjerenju da kalorije trebamo trošiti, ne znajući ili ne prihvaćajući ideju da kalorije služe da se naše tijelo održava i pomoću njih preživljava.
Masno tkivo se ne gubi kroz aktivnost ako nismo stvorili mišićni preduvjet za to.
Preduvjet je izgradnja metabolizma koji se gradi samo putem težinskog treninga snage/hipertrofije.
Na taj način gradimo metabolizam koji troši jer mišići zahtjevaju više energije, dok vrše aktivnosti ali i u mrovanju (bazalni metabolizam, samoodržavanje).
Svi drugi principi u kojima ćete morati biti aktivni sve više (jer ste usporili metabolizam), da bi i dalje gubili potkožno masno tkivo demotivirat će vas i frustrirati, jer neće uvijek moći trenirati više a jesti manje da bi i dalje gubili masno tkivo (a i mišiće), jer ćete kroz vremsnki period naštetiti zglobovima i hormonima (što će posljedično utjecati na vašu motivaciju ali i preformance na treningu).
Trčanjem ne aktivirate mišiće, većim dijelom pokret obavlja zglobno-tetivni sustav.
Trenirajte pametno, trenirajte sa utezima i ostalim slobodnim opterećenjem jer mišiće jedino tako možete aktivirati.

Tomislav Gustin