Fitness recepti – “Way Of Life” Muffini
15/05/2016
Fitness Recept – Kolač od jabuka
31/08/2016
Show all

Koliko ugljikohidrata nam je doista potrebno i kad ih je potrebno unositi?

Naravno, ne svima isto ali u većini slučajeva to je puno manje nego što mislimo. Često mi se jave dečki, najčešće srednjoškolske dobi žaleći se kako ne mogu dobiti “na masi” iako puno jedu. Nakon što ih zamolim da mi napišu svoj jelovnik odmah je jasno gdje je problem. Najčešće je to puno ugljikohidratnih obroka. Na taj način inzulinska osjetljivost se smanjuje tj gušteraća luči manje inzulina jer dolazi do zasićenja receptora. Da bi bilo jasnije usporedite to sa kavom tj kofeinom i zasićenjem receptora nakon dužeg vremena konzumiranja iste. Koliko vas nakon što popijete kavu komotno odmah nakon toga možete ići na spavanje?
Isto je sa inzulinom.
Što ga češće provociramo to gušteraća u manjoj mjeri luči inzulin.
Poznato je da je inzulin graditelj mišićne mase i hormon je s daleko najjačim anaboličkim djelovanjem u tijelu. Čuvajte i njegujte inzulinsku osjetljivost
Ako su ugljikohidrati brzi izvor energije, kad ih je potrebno jesti?
Za vrijeme kad je brzi izvor enrgije potreban!
Vrlo jednostavno..
To sigurno nije obrok prije spavanja ako nemate opravdan razlog i ciljanu manipulaciju koju time radite.
Nakon treninga sa utezima dajte tijelu ugljikohidrate i slobodno podignite razinu inzulina da svojim moćnim anaboličkim djelovanjem odradi posao za koji je zadužen a to je odvesti nutrijente u mišićnu stanicu, obnoviti mišićni glikogen. Zatim ga ponovno uspavajte, apstinirajte od ugljikohidrata i na taj način povećajte inzulinsku osjetljivost tako što ćete u dijelu dana u kojem nemate aktivnost (težinski trening) jesti obroke koji su kombinacija proteina i masti (meso, riba, svježi sir, jaja u kombinaciji sa avokadom, orašastim plodovima, raznima salatama te bučinim, maslinovim i ostalim zdravim uljima). Slabija inzulinska osjetljivost znači manja mogućnost za izgradnju mišićne mase odnosno veća mogućnost za raspadanja istih.
Što je razina inzulina veća, to je razina testosterona i hormona rasta manja a to ne želite tijekom dana u vrijeme kad nemate trening.
Što je razina inzulina niža to je razina testostrona i hormona rasta veća!

Autor:   Tomislav Gustin