Napredni trening za ruke
23/03/2016
Fitness recept – Uskršnji kolač
24/03/2016
Show all

Kardio trening, kortizol, kava, trening na prazan želudac…

Vjerujem da će svatko tko pročita saznati nešto novo. Mišići su ti koji troše masno tkivo i bez mišića nema gubitka masnog tkiva. Iz tog razloga potrebno je raditi na mišićima da bi oni radili za Vas. Uzmimo za primjer sljedeću situaciju. Imate bolove u leđima, počeli ste trenirati i bolovi su nakon nekog vremena prestali. Mišići su razlog za to. Isto je i kod gubitka masnog tkiva, mišići su zaslužni za gubitak masnog tkiva. Ako radite aktivnosti koje ne rade za mišiće, usporavate metabolizam. Za izgradnju mišića i stabilnog metabolizma težinski trening treba biti osnova svakog treninga. To se zove trening izgradnje tj izgradnje metabolizma. Ovdje ne pišem o bodybuildingu, ekstremnim mišićima i sl iako većina odmah pomisli na to.
Ovdje spominjem one mišiće koji su nuspojava težinskog treninga uz ostale nuspojave kao što su to i dobra hormonalna slika, zdrav san, dobar libido, osjećaj zadovoljstva, odnosno one mišiće koji Vam olakšavaju u svakodnevnim aktivnostima i kretnjama. Ostale aktivnosti, kardio trening i sl ubacimo po želji, ovisno o tome što volimo ali u svrhu izgradnje kondicije i održavanja zdravlja a ne u svrhu gubitka potkožnog masnog tkiva jer to tako ne funkcionira!
Kad svoj trening temeljite na kardio aktivnostima odnosno treningu potrošnje, kružnim treninzima ostalim aerobnim aktivnostima opet su mišići ti koji troše, no pitanje je što se tu troši.
Sami mišići se mogu razgrađivati što znači da vrlo lako možete gubiti dragocjenu mišićnu masu. Mišići će za energiju dobiti glukozu koja nastaje kao produkt raspadanja njih samih a to nikome nije u interesu iako to mnogi rade. Tu nastupa kortizol, hormon stresa kojeg luče nadbubrežne žlijezde kad se nalazimo u stresnim situacijama a svaka fizička aktivnost je oblik stresa.
Razina kortizola je najveća ujutro. Mnogi od Vas vole još malo povećati kortizol sa jednom kavicom prije doručka.
Zatim taj kortizol još malo povećati sa treningom natašte misleći da je ovo recept za gubitak masnih naslaga a prava istina je da je to recept za gubitak svega, od mišićne mase, zglobova, bit ćemo iskreni i masnog tkiva, zatim recept je za gubitak visoke razine testosterona i gubitak dobrog rada štitnjače itd.
Gdje ovo vodi?
Vodi ka mršavom izgledu koji se propagira u medijima. Ne fitnes izgledu, ne lijepom izgledu ali mršavom izgledu bez mišića. Victoria’s Secret izgledu, obješene guze i celulit na sve strane.
Mediji su stvorili sliku idealnog tijela za Vas i dok brojite gubitak kilograma i dostižete svoju idealnu i savršenu brojku na vagi u tijelu i homeostazi vlada apsolutni nered.
To se izvana ne vidi odmah.
Računi takvog ‘unutarnjeg nereda’ prije ili kasnije dođu na naplatu, no češće je to prije.
Štitnjača ne funkcionira kako treba, menstrualni ciklus izostaje, sve mlađi muškarci se žale na nizak libido ali najvažnije je da kad se negdje spomene svinjetina ili nekoliko jaja, podigne se cijela prašina oko kolesterola, onog kolesterola čiji je manjak u prehrani samo jedan od krivaca gore navedenih tegoba.
I dok je ta prašina u zraku, rafinirani ugljikohidrati lete na sve strane, od kruha, peciva, do onih raznih “zdravih” integralnih keksića na policama zdrave hrane nakrcanim fruktoznim sirupom koji je veći krivac za povišen kolesterol nego svinjski odrezak ili nekoliko jaja u danu.
Zaključak:
U ovoj situaciji puno se toga gubi da bi izgubili nešto masnog tkiva? Zar nije bolje sve navedene stvari unaprijediti a istovremeno gubiti masno tkivo?
Naravno da je bolje a za to je odgovoran težinski trening.
O tome da li će mišići kao izvor energije crpiti vlastite masne naslage ili će se sami mišići raspadati ovisi o cijelom kompromisu između težinskog treninga, proteinskog unosa, dnevnog rasporeda makronutrijenata i kalorijskog unosa općenito a naposljetku o ne manje važnom oporavku.

Autor: Tomislav Gustin