Heni – Transformacija vrijedna pažnje i pohvale
09/12/2016
Fitness Recept – Božićni keksi ⛄🎁
09/12/2016
Show all

Kako uživati u božićnim delicijama i pritom ostati fit

Blagdani povezuju obitelj i prijatelje te šire duh zajedništva.
To je vrijeme kad su obiteljski stolovi bogatiji nego inače i kad je teško odoljeti tim ukusnim tradicionalnim jelima i kolačima. Bez obzira koliko jak karakter imali, nije lako. Moram biti iskren, šteta je blagdanske trenutke provesti na pilećim prsima i salati odricanjem od ukusne hrane.
Neka Vam cilj za vrijeme blagdana bude da se što bolje nosite sa izazovima a da eventualna šteta na vašoj formi bude što manja. Cilj blagdana je da se provede u zajedništvu i čašćenju ali bez grižnje savjesti.

1. Investirajte u sebe i u opremu

Ako niste tip osobe koja voli trenirati u teretani treninge pak možete obavljati u prirodi.
Ako vam se ne izlazi na hladnoću, treninge možete obavljati u udobnosti vlastitog doma. Uložite u set podesivih bučica i elastičnu traku. Trening možete upotpuniti sa sklekovima i ostalim vježbama za koje vam je potrebno samo vlastito tijelo.
Mogli biste “unajmiti” osobnog trenera na mjesec ili dva. Ulažete u puno stvari u životu pa i od ovakve investicije možete profitirati u smislu da nadopunite svoje znanje o treningu i prehrani.

2. Budite aktivni

Bez obzira na hladnoću, dobro se obucite i hodajte 30 minuta dnevno. Zima je vrijeme kad smo uspavani i pasivni a dodamo li k tome i hranu kojom smo izloženi, to je pravi recept za zimski san i bezvoljnost. Jedna šetnjica od 30 minuta dnevno će  pokrenuti cirkulaciju i pomoći će vam u razbuđivanju!

3. Preispitajte svoj fitnes režim i planirajte unaprijed
 
Zimsko šetanje po hladnoći je idealno razdoblje za bolju koncentraciju i razmišljanje stoga preispitajte svoje ciljeve. Što želite postići, da li se dovoljno trudite te da li planirate sa istim režimom nastaviti i u nadolazećoj godini.
Ako želite izgledati dobro na ljeto, ali ono još važnije – tijekom cijele godine,  zima je period kad je vrijeme za brusiti ljetnu formu.  Vježbajte imajući na umu svoje proljetne i ljetne ciljeve. Na taj način ćete depresivni zimski period učiniti zanimljivijim.

4. Držite se osnova 
Ako trenirate u teretani pobrinite se da vaš plan treninga obuhvaća osnovne vježbe poput potiska sa klupe, čučnja, mrtvog dizanja, vojničkog potiska, veslanja u pretklonu, sklekova, zgibova i propadanja.
Ako ste tip koji više voli trenirati u vlastitom domu vježbe koje nikako ne bi trebali zanemariti su
sklekovi, zgibovi, propadanja između klupe ili stolice, čučnjevi sa bučicama, iskoraci   

Za kraj:
Budite umjereni sa slatkim i ne preskačite svoje redovne obroke. Na taj način ćete obuzdati želju za jedenjem između obroka. Pijte puno vode te uz obroke jedite puno lisnatog povrća što će vas održati sitima na dulji period. Budite umjereni sa alkoholom jer alkohol sadrži kalorije. Pobrinite se da u obrocima želudac dobro napunite kvalitetnim mesom ili ribom, što će vam dati osjećaj sitosti a time i smanjiti želju i prostor za dodatnom hranom nakon obroka. Kad jedete kolače, birajte voćne umjesto kremastih.
Bez obzira što će većina stolova izgledati obilnije u odnosu na prosječan dan u godini ne zaboravite na pravi smisao blagdana a to je dijeljenje.

AutorTomislav Gustin